Β. Λαμπάκης: Το ποτήρι ξεχείλισε – απευθύνομαι στην κοινωνία και τους συλλόγους

Τρία –τέσσερα  πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟΦΕ κήρυξαν πόλεμο εναντίον του προσώπου μου και του Δήμου, προσπαθώντας να συμπαρασύρουν συνδημότες μου, μέλη πολιτιστικών συλλόγων.

Συκοφαντούν το πρόσωπό μου και ναρκοθετούν την προσπάθειά μου και των συνεργατών μου, ισχυριζόμενοι λίγες ώρες πριν εισηγηθούν σε 30 μέλη συλλόγων την άποψή τους περί της γιορτής κρασιού, επενδύοντας στην πρότασή τους περί μη συμμετοχής τους στην γιορτή κρασιού, ότι ο δήμαρχος είναι έξω από τον πολιτισμό,  με υποκολτούρα να κυριαρχεί στην διοργάνωση της γιορτής κρασιού και γενικότερα χωρίς να έχει ούτε μία ώρα εθελοντισμού στην ζωή του!!!(ξέχασαν τον επί 20 έτη συνεχή αγώνα μου κατά των χρυσορυχείων, ξέχασαν την ίδρυση του μουσικού γυμνασίου από εμένα με τον τότε υφυπουργό παιδείας κύριο Δερμεντζόπουλο, ξέχασαν την ανάπλαση και την κατασκευή του ωδείου, ξέχασαν την κατασκευή της Δημοτικής βιβλιοθήκης που έγινε κέντρο πολιτισμού με υπαλλήλους του δήμου, ξέχασαν την μετά από τρίμηνο  περίπου ολοκλήρωση των εργασιών της Δημοτικής Πινακοθήκης στην πλατεία Ελευθερίας, ξέχασαν το οικοπάρκο Αλτιναλμάζη με το εκπληκτικό κηποθέατρο, ξέχασαν την μία εκ των έξι αποθηκών της ΓΑΙΑΟΣΕ στο παλιό λιμάνι που  στην μία εξ αυτών κατασκευάζεται  χειμερινό θέατρο  και κινηματογράφος, κ.ά.)

Και αυτοί να σκεφτεί κανείς ότι ήταν συνεργάτες μου, η μία μάλιστα μετακλητή επιστημονική μου σύμβουλος, η οποία πάνω από ένα έτος στην έμμισθη θέση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και του πολιτισμού δεν μου εισηγήθηκε το παραμικρό. Άνθρωποι της κομματικής καμαρίλας και δυστυχώς της καμαρίλας του πολιτισμού, πριν μία εβδομάδα αφού πέρασαν από το γραφείο μου με αίτημα να τους επιδοτήσω με 3.000 ευρώ για εκδηλώσεις στον Φλοίσβο  στην παραλία (και συνέβη) την επόμενη μου στέλνουν έγγραφο ζητώντας δήθεν να επανέλθει η γιορτή κρασιού στο  καθαρό πολιτιστικό πλαίσιο με παράλληλα δρώμενα και τελεσίγραφο ότι αποχωρούν από την γιορτή κρασιού.

Αμφισβητούν ότι χρηματοδοτήσαμε τα τελευταία 4 έτη είτε με επιχορηγήσεις τακτικής ή με συνδιοργανώσεις τους συλλόγους (πολιτιστικούς και αθλητικούς) με το ποσό των 826.000 ευρώ.

Προσπαθούν να πείσουν ότι είναι οι γεννήτορες της ιδέας της γιορτής κρασιού το 2013, όταν αυτή συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της παράταξής μου το 2010 και ενταγμένη σε αυτό επαναβίωσε το 2013 (Η απόδειξη περί τούτου στο τυπωμένο πρόγραμμα μου):

 

  1. Είναι λυπηρό μετά από συνεχή έτη αγαστής συνεργασίας να μας αποστέλλεται ένα τελεσίγραφο δύο μήνες πριν την έναρξη της ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ενώ γνώριζαν από τον Σεπτέμβριο τις αλλαγές, στην έναρξη και στην διάρκεια.
  2. Ουδέποτε απαγορεύσαμε τις παράλληλες πολιτιστικές δράσεις τις ημέρες διεξαγωγής της ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ.
  3. Τους παραδώσαμε όλες τις εγκαταστάσεις (ήχο, φως και χώρο), την έκτη μέρα ολοκληρωτικά όπου χωρίς εισιτήριο έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν όποια δράση θέλουν.
  4. Διατηρήσαμε την ανταμοιβή τους σε 43 λεπτά ανά σουβλάκι, βάσει του οποίου συνολικά συγκεντρώνουν κέρδος περίπου 30.000 ευρώ.
  5. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των συλλόγων που υπηρετούν τον πολιτισμό όλα τα χρόνια που υπηρετούμε ως δημοτική αρχή τους δημότες μας.
  6. Μοιράσαμε στα τελευταία 4 έτη (και δεν το μετανιώνω) 826.000 ευρώ και περίπου 150.000 ευρώ σε επιχορηγήσεις ετήσιες, συνδιοργανώσεις και έσοδα από την ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ πάνω από περίπου 150.000 ευρώ ήτοι συνολικά περίπου 1.000.000 ευρώ στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, αποδεδειγμένα από τους 4 προϋπολογισμούς του δήμου τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και την ανάρτησή τους στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (όποιος κακόπιστος μπορεί να προσέλθει στην οικονομική υπηρεσία προς απόδειξη των ανωτέρω).

Τέλος η ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ είναι δημιούργημα της παράταξής μας  «Πόλη και Πολίτες» (υφίσταται στο πρόγραμμά μας από το 2010) και υλοποιήθηκε το 2013, με κόπο και προγραμματισμό.

Η συμπεριφορά κάποιων ελαχίστων που συμπαρασύρουν τους συλλόγους έχουν στόχο να χτυπήσουν το πρόσωπό μου και να με εγκλωβίσουν σε αποτυχία της  ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ «εκβιάζοντάς με».

Η γιορτή κρασιού δεν άλλαξε ύφος. Από την δεκαετία του 1970 λειτουργεί με όλα τα είδη μουσικής, χορού και τραγουδιού ,(από δημοτικά έως και λαϊκά με μεγάλα σχήματα).

Η δαπάνη στις εκδηλώσεις του «Άρδα» στην Ορεστιάδα είναι πολλαπλάσια από αυτή της γιορτής κρασιού. Από τις πέντε ημέρες οι τρεις αφορούν λαϊκή δημοτική παράδοση.

Εξάλλου  η  πολλαπλάσια συρροή επισκεπτών όταν φιλοξενούμε μεγάλα ονόματα αποδεικνύει ότι  ο κόσμος θέλει και αυτή την δομή της γιορτής κρασιού και βέβαια δεν ανακαλύψαμε εμείς τον τροχό.

Άρα τι θέλουν αυτοί οι 3-4 άνθρωποι . Απλά να πάρουν στα χέρια τους την γιορτή κρασιού (μία εξ αυτών το είπε καθαρά σε ραδιοφωνική συνέντευξη) τον χώρο , το δικαίωμα αποκλειστικής διαχείρισης και τα οικονομικά δεδομένα που αγγίζουν τις 100.000 ευρώ με τα ρίσκα της οικονομικής αποτυχίας, της υγειονομικής, αγορανομικής και ποινικής ευθύνης σε μας!!

Αυτοί οι 3-4 άνθρωποι παρά την προσπάθειά μας να τους μεταπείσουμε έβαλαν δυναμίτη στα θεμέλια της αγαστής και δημιουργικής  σχέσης δήμου –δημάρχου και συλλόγων προσπαθώντας να διαρρήξουν αυτήν την επί πολλά υπέροχη σχέση.

Ως δήμαρχος είμαι μακριά από αυτή την διάσπαση και δεν έχω την παραμικρή ευθύνη για όσα δημιουργήθηκαν από τους ανωτέρω.

Καλώ όλους τους συλλόγους να επιλέξουν δίκαια την ορθή συμπεριφορά απέναντι σε όσα προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι ανωτέρω.

Επιθυμώ την συνέχιση της καλής συνεργασίας μας γιατί αυτό απαιτεί ο πολιτισμός και γιατί θέλουμε να τον υπηρετούμε αληθινά.

Ζητώ από τους εκπροσώπους όλους των πολιτιστικών συλλόγων να συγκαλέσουν Δ.Σ. και να θέσουν το άνω θέμα εάν είναι εφικτό μέχρι τη Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 και αν κρίνουν απαραίτητο (εγώ το θέλω) να με καλέσουν κατά την διαδικασία για να  πληροφορήσω όλα τα μέλη κάθε Δ.Σ. ώστε να αποφύγουμε την παραπληροφόρηση και να απεγκλωβιστούμε από αυτήν.

Καλώ όλους τους πολιτιστικούς  συλλόγους να δηλώσουν συμμετοχή  στη γιορτή κρασιού οποιαδήποτε στιγμή στο γραφείο μου ή στο γραφείο της ΤΙΕΔΑ στην πλατεία Πολυτεχνείου.

Καλώ τους αθλητικούς και κοινωνικούς συλλόγους επίσης να συμμετάσχουν στην γιορτή κρασιού και στην προσπάθειά μας, έστω και με μία θετική δήλωση ή οποιαδήποτε περεταίρω ιδέα ή παρέμβαση τους.

Τέλος καλώ τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟΦΕ ως έχοντα  την ευθύνη για τα προαναφερόμενα συμβεβηκότα να αντιληφθούν ότι η γιορτή κρασιού ανήκει ως δικαίωμα αλλά και ως υποχρέωση στο Δήμο και στην ΤΙΕΔΑ, οι δε σύλλογοι συμμετέχουν και συνδράμουν όπως καθιερωμένα έχει παγιωθεί ώστε να καλύψουν το ρήγμα που δημιουργήθηκε και να συνεχίσουμε ενωμένοι για το καλό του λαού του Δήμου μας που όλοι πρέπει να επιδιώκουμε από την θέση του ο καθένας χωρίς να υπερβαίνει  τα όρια του δικαιώματός του και του χρέους του εις βάρος άλλων θεσμών.

 

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Ευάγγελος Λαμπάκης