ΔΕΥΑ Κομοτηνής: Τέλος το χλώριο – Απολύμανση του νερού με υπεριώδη ακτινοβολία

Ήταν πέρυσι τον Ιανουάριο όταν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου ανακοίνωνε την προώθηση προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, του τεχνικού φακέλου για την κατασκευή υπερσύγχρονου υδραγωγείου. Μέσα στο έτος που ακολούθησε, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και κινήθηκαν και οι διαδικασίες δημοπράτησής του. Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΤΕΚ Θεσσαλονίκης, η οποία θα κατασκευάσει το προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ έργο, εντός των επόμενων δεκαοκτώ μηνών. Τη σύμβαση κατασκευής, συνυπέγραψε με τη διοίκηση της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ράπτης.

Για την απολύμανση του νερού το νέο υδραγωγείο δεν θα χρησιμοποιεί χλώριο, αλλά προηγμένη τεχνολογία υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) που θα διασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή καθαρότητα.

Οι εγκαταστάσεις του νέου υδραγωγείου θα είναι σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένες, θα αναπτύσσονται στο οικόπεδο του υπάρχοντος, σε εμβαδό 36 Χ 16 μέτρων, και θα διαθέτουν έξι υπερσύγχρονα φίλτρα-ταχυδιυλιστήρια, με δυνατότητα επεξεργασίας μέχρι και διπλάσιων ποσοτήτων νερού συγκριτικά με τις σημερινές εγκαταστάσεις, καθώς και σύστημα αυτοκαθαρισμού των φίλτρων. Σε πρώτη φάση θα είναι μέγιστης δυναμικότητας 600 κυβικών μέτρων/ώρα, ενώ προβλέπεται δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας σε 800 κυβικά μέτρα/ώρα.

 

inkomotini.news