Η Ανατολική Θράκη και η Μικρασία ΔΕΝ ψήφισαν τον Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν να είναι ο μεγάλος νικητής των τουρκικών Εκλογών που διεξήχθησαν στη γείτονα την Κυριακή 24/06, όμως μία πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται στα ΜΜΕ της χώρας, δείχνει και ορισμένα πράγματα πέραν του προφανούς.

Αυτή η πρώτη ανάγνωση λοιπόν δείχνει ότι ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν δεν είναι επιθυμητός στην Ανατολική Θράκη και στα παράλια της Μικρασίας. Όπως φαίνεται και στο γράφημα που δημοσιεύει η dailysabah στην ηλεκτρονική της έκδοση, οι επαρχίες της Αδριανούπολης (Edirne), των Σαράντα Εκκλησιών (Kιrklareli), της Ραιδεστού (Tekirdag), των Δαρδανελίων (Canakkale), της Σμύρνης (Izmir), του Αϊδινίου (Aydin) και των Μούγλων (Mugla) στήριξαν τον βασικό αντίπαλο του Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ.

Ο Μουχαρέμ Ιντζε στην Κομοτηνή / Μάιος 2018

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ είναι ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν και ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Τουρκίας με τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP). Ο Ιντζέ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επισκεφθεί και τη Θράκη, και συγκεκριμένα την Κομοτηνή, όπου αν και είχε επιχειρήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, είχε κάνει ευθεία αναφορά σε ενδεχόμενη ανταλλαγή των 2 Ελλήνων κρατούμενων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα το 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η αποστροφή του “ευρωπαϊκού μετώπου” της Τουρκίας προς τον Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο των πολιτικών αναλυτών, αν και το ενδιαφέρον των εκλογών μονοπωλούν προς το παρόν οι ευθείες καταγγελίες του Ιντζέ για νοθεία.

Πάντως σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν εξελέγη Πρόεδρος της χώρας με ποσοστό περίπου 52% και ο Μουχαρέμ κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 30%.