Αλέξης Τσίπρας: “Η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με την επανένωση των προσφυγικών οικογενειών”

“Το μεταναστευτικό και η προσφυγική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση, καθώς δεν πρόκειται για συγκυριακά και πρόσκαιρα ζητήματα” δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της Άτυπης Συνάντησης Εργασίας για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που έγινε στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρς κάλεσε την να προσανατολιστεί στο διαμοιρασμό της ευθύνης “ώστε το βάρος να μην πέφτει μόνο στις χώρες υποδοχής”, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη που υπάρχει για την επίσπευση της επανένωσης των προσφυγικών οικογενειών.

Η ανάγκη αυτή είναι διαπιστωμένη και στον Έβρο, όπου μόνο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου βρίσκονται περίπου 100 παιδιά (σ.σ. ως παιδιά ορίζονται οι ανήλικοι/ες κάτω των 16 ετών), που στην πλειοψηφία τους είναι ασυνόδευτα. Επίσης αρκετά παιδιά που ο πληθυσμός τους είναι δυναμικός καθώς μεταβάλλεται τακτικά, φιλοξενούνται στις -μόλις δύο- Δομές Φιλοξενίας ανηλίκων που λειτουργούν στην Αλεξανδρούπολη.

Ταυτόχρονα, η λεγόμενη οικογενειακή επανένωση είναι μία αρκετά χρονοβόρα διαδικασία καθώς απαιτεί τη συνεργασία πολλών υπηρεσιών μεταξύ των χωρών στις οποίες βρίσκονται τα μέλη των οικογενειών, ενώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την διάθεση που έχει κάθε χώρα στο προσφυγικό ζήτημα εν γένει.