Βαγγέλης Λαμπάκης: “Η ΕΠΟΦΕ ζητάει αύξηση κερδών στα σουβλάκια της Γιορτής Κρασιού”

Ακόμα ένα επεισόδιο γράφτηκε στο “σίριαλ” της διάστασης της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) με τη δημοτική αρχή και την Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΤΙΕΔΑ) με φόντο τη Γιορτή Κρασιού 2018. Η ΕΠΟΦΕ, ως γνωστόν, δημοσιοποίησε την απόφασή της -που συνυπογράφουν 46 Σύλλογοι-μέλη της- να μην συμμετάσχει στη φετινή διοργάνωση της Γιορτής Κρασιού επειδή “η Γιορτή Κρασιού έχει απωλέσει τον χαρακτήρα που θα όφειλε να έχει με βάση την προϊστορία της και το δικό μας όραμα” όπως είχε πει στην από 18/06 συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει, ο πρόεδρος της Δημήτρης Κελεμίδης.

Σε εκείνη τη συνέντευξη τύπου, ο κος Κελεμίδης, πέρα από την ανακοίνωση της αποχώρησης της ΕΠΟΦΕ και των Συλλόγων από τη Γιορτή Κρασιού, είχε πει ακόμη ότι η Ένωση ζητά:

• Επαναφορά της Γιορτής Κρασιού στο καθαρά λαογραφικό της πλαίσιο
• Ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και πολιτισμού όλων των πληθυσμιακών ομάδων του Έβρου
• Σχεδιασμό παράλληλων δράσεων και δρώμενων σχετικών με τη θεματολογία των κεντρικών εκδηλώσεων της Γιορτής

Σε κανένα σημείο της συνέντευξής του όμως, ο κος Κελεμίδης δεν είχε πει ότι στα ζητούμενα της ΕΠΟΦΕ συμπεριλαμβάνεται και αύξηση των εσόδων που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες σύλλογοι από την πώληση των κρεατικών κατά 5 λεπτά του ευρώ. Αυτό, ήταν κάτι που έκανε γνωστό ο δήμαρχος Αλεξνδρουπολης Βαγγέλης Λαμπάκης στην κοινή του συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της ΤΙΕΔΑ, Τριαντάφυλλο Αρβανιτίδη.

“Μου είπαν ότι θέλουν αύξηση 5 λεπτά του ευρώ σε κάθε σουβλάκι. Παίρνουν δηλαδή 40 λεπτά σε κάθε σουβλάκι και μαζεύουν περίπου 30.000 ευρώ και τώρα θέλουν 45 λεπτά. Δεν ξέρω αν αυτό ειπώθηκε προς τους Συλλόγους γιατί εγώ δεν ήμουν παρών” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Λαμπάκης.

Από την κοινή συνέντευξη τύπου των κ.κ. Λαμπάκη και Αρβανιτίδη

Η αντιπρόταση του Δήμου για τη συμμετοχή της ΕΠΟΦΕ στη Γιορτή Κρασιού

Η συνέντευξη των Λαμπάκη – Αρβανιτίδη δόθηκε σε απάντηση της ανακοίνωσης αποχώρησης της ΕΠΟΦΕ από τη Γιορτή Κρασιού και εν πολλοίς περιείχε την αντι-πρόταση του Δήμου, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και οι Σύλλογοι να συμμετάσχουν κανονικά και στη φετινή διοργάνωση.

“Είπα και στον πρόεδρο της ΕΠΟΦΕ ότι για παράλληλες δράσεις δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Οι εγκαταστάσεις είναι εκεί (εν. στο χώρο της Γιορτής). Ποιος ο λόγος να μην τους αφήσουμε να κάνουν μια θεατρική παράσταση, για παράδειγμα; Και μάλιστα μπορούμε να διαθέσουμε περίπου 2000 ευρώ γι’ αυτές τις δράσεις” ανέφερε ο κος Αρβανιτίδης διευκρινίζοντας ότι οι παράλληλες δράσεις μπορούν να γίνονται κάθε μέρα στο διάστημα 19.00 – 21.00, δηλαδή πριν την έναρξη των καλλιτεχνικών προγραμμάτων.

Αυτό ήταν το ένα σκέλος της αντιπρότασης, ενώ το άλλο είχε περιγραφεί από τον κο Λαμπάκη λίγο νωρίτερα ως εξής: “Αν θέλετε (εν. η ΕΠΟΦΕ και οι Σύλλογοι) και μία έκτη μέρα, πάρτε την εσείς οι σύλλογοι, αλλά δεν θα έχει εισιτήριο για να μην πάει η ΤΙΕΔΑ κόντρα στην αγορά. Η ΤΙΕΔΑ θα εισπράξει μόνο τα λεφτά (εν. που της αναλογούν) από τα σουβλάκια”.

Αμφότεροι οι αιρετοί υποστήριξαν ότι η ΕΠΟΦΕ γνώριζε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι η φετινή Γιορτή Κρασιού θα ήταν και μικρότερη σε διάρκεια και χρονικά τοποθετημένη στο τέλος του καλοκαιριού. Αυτό γιατί, από τότε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είχε δεσμευτεί έναντι του Μητροπολίτη κ. Άνθιμου να μην διεξάγεται η Γιορτή σε περίοδο νηστείας, αλλά και έναντι του Σωματείου Καφέ – Εστίασης ώστε η Γιορτή να προκαλεί τη μικρότερη δυνατή ζημία στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.

Άλλωστε, η συμφωνία με τους καταστηματάρχες εστίασης ήταν μία άτυπη ανταπόδοση της δικής τους “καλής θέλησης”, αφού χωρίς τη δική τους έγγραφη συναίνεση οι Σύλλογοι δεν θα έπαιρναν την απαιτούμενη φοροαπαλλαγή στην περυσινή διοργάνωση – πράγμα που είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή τους.

Όσο δε, για την “πατρότητα” της Γιορτής Κρασιού, ο κος Κελεμίδης στη δική του συνέντευξη τύπου είχε υποστηρίξει ότι “την αναβίωση της Γιορτής Κρασιού την οραματίστηκε και την σχεδίασε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου” για να λάβει όμως την απάντηση από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης ότι “η Γιορτή Κρασιού ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα της παράταξης ‘Πόλη και Πολίτες’ από το 2010”.

Εν τέλει οι κ.κ. Λαμπάκης και Αρβανίτιδης κάλεσαν τους Συλλόγους και την ΕΠΟΦΕ να ‘επιστρέψουν’ στη Γιορτή Κρασιού’ και να μείνουν στην άκρη “κάποιες έξαλλες φωνές που υπάρχουν στην ΕΠΟΦΕ”, όπως είπε ο κος Αρβανιτίδης. Επίσης ο κος Λαμπάκης ανέφερε ότι φέτος η Γιορτή θα γίνει “με περισσότερη τάξη ώστε να ελέγχουμε τα πράματα εκεί μέσα γιατί η αλήθεια είναι ότι υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια μια ακαταστασία που δεν μου άρεσε” για να συμπληρώσει ο κος Αρβανιτίδης ότι πέρυσι “υπήρξαν παρατράγουδα με κάτι κρέατα που φεύγαν από τους φράχτες”, αλλά όλα αυτά μπορούν να μπουν στο περιθώριο επειδή “υποχρέωση του Δημάρχου είναι να δημιουργεί συναινέσεις”.

Η ΕΠΟΦΕ και οι Σύλλογοι καλούνται να απαντήσουν αν αποδέχονται την αντι-πρόταση της δημοτικής αρχής και της ΤΙΕΔΑ έως το πρωί της Τρίτης 26 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση όμως “η Γιορτή Κρασιού μπορεί να γίνει και χωρίς τους συλλόγους, αλλά εμείς θέλουμε συμμετοχή όλου του κόσμου και όλων των ομάδων” όπως τόνισε ο κος Λαμπάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΠΟΦΕ και οι Σύλλογοι θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Δευτέρας για να καταλήξουν σε απόφαση.

Η φετινή Γιορτή Κρασιού θα διοργανωθεί στο διάστημα 22-26 Αυγούστου (αν δοθεί παράταση θα διαρκέσει έως τις 27 του μήνα). Την έναρξή της θα κάνει ο λαϊκος τραγουδιστής Νίκος Μακρόπουλος με αμοιβή 28.000 € και τη λήξη η ποπ τραγουδίστρια Ελένη Φουρέιρα με αμοιβή 19.000 €. Για τις δύο αυτές συναυλίες το κόστος του εισιτηρίου θα είναι 10 €, ενώ για τις τρεις ενδιαμέσες βραδιές που θα έχουν παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα (Θρακιώτικο, Κρητικό και Ποντιακό) το εισιτήριο θα είναι 2.5 €.

*info

Οι ηχητικές καταγραφές των δύο συνεντεύξεων τύπου, που έχουν δοθεί ως τώρα για το θέμα:

Η συνέντευξη τύπου Λαμπάκη – Αρβανιτίδη

Η συνέντευξη τύπου Κελεμίδη