Το σκόρδο της Βύσσας κέρδισε μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες με μια πλεξούδα 612.7 μέτρων!

Μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες κατέχει πλέον -προσεχώς και επίσημα- το σκόρδο της Βύσσας, από το οποίο φτιάχτηκε η μεγαλύτερη πλεξούδα του κόσμου, που έχει μήκος 612 μέτρα και 70 εκατοστά!

Η ιδέα για την προσπάθεια της κατασκευής της μεγαλύτερης πλεξούδας σκόρδων ανήκει στο Επιμελητήριο του Έβρου και ήταν ενταγμένη στις παράλληλες δράσεις της φετινής Εμπορικής Έκθεσης Alexpo 2018. Όπως είπε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης (ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Νέα Βύσσα) στοχος του εγχειρήματος ήταν να πάρει το σκόρδο της Βύσσας ακόμη μεγαλύτερη προβολή από αυτήν που ήδη έχει.

Στη Νέα Βύσσα παράγεται το 70% της ελληνικής εγχώριας παραγωγής σκόρδου και είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα, στην οποία λειτουργεί Συνεταιρισμός με βασικό αντικείμενο το συγκεκριμένο κηπευτικό. Ο Συνεταιρισμός αυτός προμήθευσε τη διοργάνωση με 20.000 σκόρδα, τα οποία πλέχθηκαν στην υπερμεγέθη πλεξούδα που καθαίρεσε την μέχρι πρότινος πρωταθλήτρια Ουγγαρία, η οποία κατείχε ρεκόρ πλεξούδας μήκους 255 μέτρων.

Όλα αυτά όμως, δεν θα είχαν γίνει κατορθωτά αν δεν έπαιρνε πάνω της όλο το εγχείρημα η κα Δήμητρα Αθανάσοβα – Τζιορίδου, η οποία ζει και εργάζεται στη Βύσσα και ήταν αυτή που έπλεξε την πλεξούδα σε διάστημα 17 ωρών, περίπου.

Η Δήμητρα Αθανάσοβα Τζορίδου

Η Δήμητρα είναι αγρότισσα και μητέρα δύο παιδιών και έμαθε την σκορδοπλεκτική από τις γυναίκες της Βύσσας πριν από 15 χρόνια περίπου. Σήμερα, μπορεί να πλέκει 1000 σκόρδα σε  45 λεπτά και εξαιτίας της ταχύτητας της και του ποιοτικού αποτελέσματος το οποίο παράγει επιλέχθηκε για να σηκώσει στην πλάτη της το άχθος της παγκόσμιας προβολής της Νέας Βύσσας. Και τα κατάφερε!

Η Δήμητρα έπλεξε τα σκόρδα σε μία πλεξούδα η οποία μετρήθηκε από ειδική επιτροπή που εξουσιοδοτήθηκε από τον οργανισμό του Ρεκόρ Γκίνες και επικεφαλής της ήταν ο κος Σταύρος Βαβίας. Τα μέλη της ίδιας επιτροπής επέβλεπαν εκ περιτροπής όλη τη διαδικασία κατασκευής της πλεξούδας, η οποία βάσει του κανονισμού έπρεπε να κατασκευαστεί από ένα μόνο άτομο.

Η επίσημη συμπερίληψη της πλεξούδας στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες θα γίνει το προσεχές διάστημα, όμως θεωρείται βέβαιη αφού τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις που είχε θέσει εξ αρχής ο Οργανισμός.

Τα σκόρδα που έπλεξε η Δήμητρα θα είχαν συλλεχθεί από ένα χωράφι εμβαδού περίπου δύο στρεμμάτων, ενώ το πλέξιμο είναι το πιο “ακριβό” μεροκάματο που δίνει ο Συνεταιρισμός της Βύσσας στις εργαζόμενες του. Ενώ για τις υπόλοιπες εργασίες, οι απασχολούμενοι πληρώνονται προς πέντε ευρώ την ώρα, το πλέξιμο τιμάται στα επτά ανά χιλιάδα. Για την ακρίβεια, οι γυναίκες που πλέκουν σκόρδα εργάζονται για πέντε ώρες την ημέρα και πληρώνονται ανάλογα με τις χιλιάδες των σκόρδων που πλέκουν σε κάθε βάρδια.

Μαζί με το σόργο, το σκόρδο είναι το προϊόν σήμα κατατεθεν της Νέας Βύσσας και μέσω του Συνεταιρισμού έχει γινει ευρύτερα γνωστό. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής προωθείται στα Lidl Ελλάδος και Κύπρου, ενώ κύριος προορισμός των εξαγωγών είναι η Ρουμανία. Το σκόρδο της Βύσσας έχει μεγάλη απήχηση και στο εσωτερικό της Ελλάδας και ήδη κάνει τα πρώτα του βήματα σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.