Αυτά είδαν οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τον ιερομόναχο της Αλεξανδρούπολης στην “παράτυπη” εκκλησία

“Στο χώρο υπήρχε τραπέζι με κάλυμμα που έμοιαζε με Αγία Τράπεζα, ψαλτηρι όπου κάποιοι έψελναν καθώς και αγιογραφία της Παναγίας στον τοίχο” είπε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο, αστυνομικος που συμμετείχε στην επιχείρηση σύλληψης του ιερομονάχου της Αλεξανδρούπολης στο χώρο του συλλόγου όπου προεδρεύει και το άνω μέρος του είχε μετατραπεί σε ένα είδος άτυπου ναού, ο οποίος όμως δεν είχε -και δεν εχει-την απαραίτητη άδεια.

Παρόλα αυτά, ο ιερομόναχος δεν καταδικάστηκε για την τέλεση της λειτουργίας καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δικαιούται να ιερουργεί αφού εξακολουθεί να φέρει το σχήμα του κληρικού – έστω και στον κατώτατο βαθμό που είναι αυτός του ιερομονάχου και στον οποίο έχει εκπέσει λόγω προτέρων καταδικαστικων αποφάσεων σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήμιση.

Οι δύο δικαστικές αποφάσεις που έχουν τελεσιδικησει σε βάρος του ιερομονάχου τον έχουν επιβαρύνει με υψηλά χρηματικά πρόστιμα καθώς δεν επιθυμει να εκτισει τις ποινές του, αλλά να τις εξαγοράσει.

Αυτό ήταν το επιχείρημα του ίδιου -αλλα και μαρτύρων υπερασπισης- όταν κλήθηκε να αιτιολογήσει το ποσό των 41.300 ευρώ, το οποίο βρέθηκε στην τσάντα του την ημέρα τη σύλληψης, μαζί με 30 χρυσές λίρες και διάφορα χρυσαφικά. Πέραν των χρυσαφικών, για τα οποία υποστήριξε ότι είναι της μητέρας του, οι ισχυρισμοί του για τα χρήματα δεν έπεισαν το δικαστήριο που τον έκρινε ένοχο ως αποδέκτη προϊόντων εγκλήματος, με το επιχείρημα ότι τα χρήματα προήλθαν από παράνομη διεξαγωγή εράνου (σ.σ. μαζί με τα χρήματα βρέθηκαν και υπεύθυνες δηλώσεις ατόμων που είχαν συνδράμει στη συγκέντρωση του ποσού).

Η έρευνα της Αστυνομίας δεν περιορίστηκε στο χώρο του συλλόγου της οδού Μήδειας, αλλά συνεχίστηκε και στο σπίτι του ιερομονάχου όπου βρέθηκαν και δύο όπλα. Ένα εξ αυτών ήταν όπλο αερίου, για το οποίο το δικαστήριο έκρινε ότι ο κάτοχος του έπρεπε να φέρει άδεια οπλοκατοχής και επειδή ο ιερομόναχος δεν ειχε, κρίθηκε ένοχος.

Ο ιερομόναχος καταδικάστηκε και για την τέλεση της πράξης του σε χώρο που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ναού, αλλά στερείται άδειας, ενώ προσμετρηθηκε και η μαρτυρία αστυνομικού που υποστήριξε ότι την ώρα της σύλληψης ο ιερομόναχος είπε “μην διακόπτετε τη θεία λειτουργία” ενώ πάλι από τις αστυνομικές μαρτυρίες προέκυψε ότι ο ίδιος έκανε και κατάλυση της Θείας Κοινωνιας πριν την αποχώρηση του για το αστυνομικό τμήμα.

Συνολικά η ποινή που επιβλήθηκε στον ιερομόναχο για τα τρία από τα τέσσερα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε (σ.σ. κρίθηκε αθώος μόνο ως προς την κατηγορια της αντιποίησης θρησκευτικού αξιώματος της Ορθοδόξου Εκκλησιας) ήταν φυλάκιση 19 μηνών εξαγοράσιμη προς 25 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.000 €.

“Δεν εκκλησιαζομαστε στους ναούς της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης”

Μαζι με τον ιερομόναχο ενώπιον του δικαστηρίου κάθισε και η αντιπρόεδρος του συλλόγου στον οποίο έγινε η σύλληψη, κατηγορούμενη για απείθεια έναντι των αστυνομικών αρχών. Η ίδια υποστήριξε ότι το μόνο που ζήτησε από τους αστυνομικούς ήταν να την αφήσουν να φύγει τελευταία από το χώρο τελευταία για να κλειδώσει και εν τέλει η ποινή της ήταν δίμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης βρέθηκε ομάδα υποστηρικτών του ιερομονάχου, που είναι και μελη του συγκεκριμένου συλλόγου. Κατά δήλωση μάρτυρα υπεράσπισης του ιερομονάχου, αν όχι ολα, ορισμένα από τα μέλη του συγκεκριμένου συλλόγου δεν εκκλησιάζονται στους ναούς της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης επειδή η συνείδηση τους δεν τους επιτρέπει να νομιμοποιήσουν την υπόσταση του Μητροπολίτη Άνθιμου.

Άλλωστε, οι παρελθοντικες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του ιερομονάχου έχουν προκύψει από τιτ μυνησεις που ειχ υποβάλλει σε βάρος του ο κ. Άνθιμος. Να θυμίσουμε ότι τόσο ο Μητροπολίτης αλλά και αρκετοί κληρικοί της Μητρόπολης είχαν γίνει αποδεκτές συκοφαντιών που εμπεριέχονται σε βιβλιάρια που είχαν διανεμηθεί στην Αλεξανδρούπολη σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι ο συντακτης και διανομεας των φυλλαδίων ήταν ο ιερομόναχος.

Η υπόθεση πάντως θα έχει συνέχεια καθώς θα γίνουν σε βάρος του και ιερατικά δικαστήρια, ενώ είναι αποριας άξιο -και δεν έχει διευκρινιστει- στο όνομα ποιου μητροπολίτη τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Ο ιερομόναχος δεν μισθοδοτειται από καμία Μητρόπολη αν και έχει υπάρξει κληρικός της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης από την οποία όμως έχει τεθεί σε αργια.

Στην επιχείρηση της σύλληψης του ιερομονάχου την Κυριακή 17 Ιουνίου συμμετείχαν συνολικά δέκα αστυνομικοί εκ των οποίων οι τέσσερις εισήλθαν στο χώρο του συλλόγου τη ώρα που τελούνταν η λειτουργία και όπως είπαν οι δύο εξ αυτών, χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση.

Ο σύλλογος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες ενώ λειτουργεί στον συγκεκριμένο χώρο περίπου 1.5 μήνα.

Η ίδρυση του συλλόγου είχε γίνει στο Πρωτοδικείο της Ξανθης (από όπου κατάγεται ο ιερομόναχος) και εν συνεχεία η έδρα του μεταφέρθηκε στην Αλεξανδρουπολη.

Μετα τη σύλληψη του την Κυριακή ο ιερομόναχος πέρασε από η νύχτα στο κρατητήριο της αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, ενώ το πρωί της Δευτέρας δεν ζήτησε προθεσμία να απολογηθεί. Ως εκ τούτου η δική του (και της συγκατηγορουμένης του) έγινε άμεσα και η ακροαματική διαδικασία υπερέβη σε διάρκεια τις δύο ώρες.