Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά έχασε έναν βουλευτή

Με εναν βουλευτή λιγότερο για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει εναντίον της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισαν συνολικά 153 βουλευτές, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που είπαν “ναι” ήταν και ο μέχρι πρότινος βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος. Ο Δημήτρης Καμμένος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα τασσόταν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας και απλώς επιβεβαίωσε την πρόθεσή του, υποβάλλοντας θετική ψήφο.

Εντούτοις η θετική του ψήφος, του κόστισε την θέση του στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, από την οποία αποπέμφθηκε με απόφαση του αρχηγού του κόμματος και Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Ο Πάνος Καμμένος αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας έστειλε επιστολή στο προεδρείο της Βουλής με την οποία ενημέρωνε για την αποπομπή του βουλευτή από την ΚΟ του κόμματος.

Βέβαια, δεν είναι μόνο οι ΑΝΕΛ που έχασαν έναν βουλευτή μετά από αυτή τη συζήτηση, αφού είχε προηγηθεί και η αποπομπή Μπαρμπαρούση από την ΚΟ της Χρυσής Αυγής.

Η συζήτηση πάντως ολοκληρώθηκε σε υψηλούς τόνους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει αιχμές για μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, καθώς ο επόμενος -του ιδίου- ομιλητής ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και μετά από αυτόν μίλησε ο πρωθυπουργός.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά κυρίως ο Νίκος Κοτζιάς έκαναν εκτενείς αναφορές στην ιστορική διαδρομή των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων, με τον ΥΠΕΞ να φέρνει στη δημοσιότητα και έγγραφα διαβαθμισμένης ασφάλειας με την άδεια, όμως, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ.