Η Γιορτή Πίτας της Αλεξανδρούπολης ήταν κάτι παραπάνω από “νόστιμη”

Πάνω από 2000 άτομα “έφερε” στο Πάρκο Αλτιναλμάζη η Γιορτή Πίτας 2018, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία και ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγνάντιας “ο Άγιος Γεώργιος”. Η “συνταγή” της επιτυχίας ανήκει στην πρόεδρο του Συλλόγου Ελένη Ιντζεπελίδου και η “εκτέλεση” στην ίδια, το διοικητικό συμβούλιο και όλους/όλες όσοι/ες μπήκαν στην κουζίνα για να φτιάξουν μια πίτα και να τη φέρουν στο διαγωνισμό.

Τυρόπιτες, κασερόπιτες, σουσαμόπιτες, κρεμόπιτες, κρεατόπιτες, γαλατόπιτες ήταν μόνο μερικά είδη πίτας που είδαμε στον διαγωνισμό ενώ υπήρχαν και πιο σπάνια όπως ριζόπιτα, καβουρμαδόπιτα, χταποδόπιτα αλλά και γαλακτομπούρεκο με βερύκοκο ή καΐσι, όπως είναι γνωστό στον Έβρο.

Οι δέκα σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος κλήθηκαν να επιλέξουν τις δέκα καλύτερες πίτες ανάμεσα σε 384 συμμετοχές, οπότε είναι μάλλον εύκολο να συμπεράνει κανείς πόσο δύσκολο ήταν το έργο τους!

Παρόλα αυτά, το βραβείο κέρδισε μία ριζόπιτα φτιαγμένη από την 84χρονη κυρία Βαγγελίτσα Τσέρνου, ενώ στη δεκάδα συμπεριλαμβάνεται η χταποδόπιτα της Μαρώνειας, αλλά και η καβουρμαδόπιτα με εβρίτικο καβουρμά, την οποία μάλιστα έφτιαξε ένας άνδρας (που είναι και πατέρας τεσσάρων παιδιών!).

Στην παρουσίαση της βραδιάς ο διακεκριμένος Εβρίτης παρουσιαστής Πέτρος Πολυχρονίδης με καταγωγή από τη Νέα Βύσσα, ενώ στο πολιτιστικό μέρος του προγραμματος τρεις σύλλογοι από τον Έβρο διασκέδασαν τον κόσμο με τοπικούς χορούς και τραγούδια. Ανάμεσα σε άλλους, παρούσα και η Ζωή Τηγανούρια από τη Σαμοθράκη, η οποία προσφάτως έχει ανοίξει τα φτερά της για το Χόλιγουντ και τιμήθηκε από τον “Αγιο Γεώργιο” για την προσφορά της στη μουσική, αλλά και την ανάδειξη του Έβρου μέσα από αυτήν.

Στο τέλος της βραδιάς, οι πίτες μοιράστηκαν στον κόσμο και η Γιορτή Πίτας έχει περάσει μάλλον στη λίστα των θεσμοθετημένων εκδηλώσεων του δήμου Αλεξανδρούπολης, αφού όπως αποδείχτηκε είναι πολύ “νόστιμη” και αρέσει…