Η Τούρκια διακόπτει τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα

Η Τουρκία διέκοψε προσωρινά (και μονομερώς) τη διακρατική συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που είχε συνάψει με την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αυτό ήταν ένα μέτρο που έλαβε η Τουρκία εις απάντηση της ανεκτικότητας που -κατά την εκτίμηση της Τουρκίας- επιδεικνύει η Ελλάδα στους οκτώ “πραξικοπηματίες” που είχαν διαφύγει στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2016.

“Αυτό που έκανε η Ελλάδα (εν. να δώσει άσυλο στους οκτώ) είναι απαράδεκτο. Η Ελλάδα έχει υποφέρει από πραξικοπήματα. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λύσει το θέμα”, είπε ο Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι “η ελληνική δικαιοσύνη δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Δύση”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε φυσικά στην υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016 και οι οποίοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι και διαμένουν σε φρουρούμενη οικία στην Αττική, ενώ οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν υποβάλλει είναι υπό εξέταση.

“Έχουμε (σ.σ. ως Τουρκία) μία συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ε.Ε. η οποία είναι σε ισχύ, αλλά έχουμε και μία συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα, την οποία τώρα διακόπτουμε προσωρινά” ειπε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τα αντίποινα προς την Ελλάδα.

Η συμφωνία στην οποία αναφέρεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε υπογραφεί το 2002 και προβλέπει την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών ένθεν και ένθεν. Με βάση τα προβλεπόμενα αυτής της συμφωνίας η Τουρκία δέχονταν πίσω παράτυπους μετανάστες που είχαν περάσει από το έδαφος της στην Ελλάδα όμως από αυτήν εξαιρούνταν ορισμένα νησιά του Αιγαίου, που σήμερα περιλαμβάνονται στις διαδρομές που χρησιμοποιούν οι διακινητές.

Κάποια από αυτά τα νησιά είχαν ενταχθεί στη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ζήτημα το 2016 προκειμένου να ανασχεθούν οι μεταναστευτικες ροές προς την Ελλάδα.

με πληροφορίες από τη Daily Sabah