Σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας

Από τους δικηγορικούς συλλόγους:

“Σήμερα συμπληρώνονται τρεις ολόκληροι μήνες από τη στιγμή που οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί εκτελώντας την υπηρεσία τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Ορεστιάδας, συνελήφθησαν από την Τουρκική χωροφυλακή και οδηγήθηκαν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Κατά τους  τούρκικους ισχυρισμούς, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί φέρονται να εισήλθαν εντός του τουρκικού εδάφους, χωρίς, όμως, μέχρι και σήμερα να τους έχει απαγγελθεί κάποια σαφής κατηγορία, η οποία να δικαιολογεί την παρατεινόμενη κράτησή τους. Η κράτησή τους είναι παντελώς αυθαίρετη και παράνομη, καθώς η ανακοίνωση της κατηγορίας στο άτομο που κρατείται για οποιοδήποτε λόγο απαιτεί την ελάχιστη επιταγή, που επιβάλλεται από πληθώρα Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δικαιοσύνης όλων των ευνομούμενων κρατών, που διέπεται από την αρχή του κράτους δικαίου.

Είναι σε όλους μας γνωστές οι καταδίκες της Τουρκίας για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την οποία η Τουρκία, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει κυρώσει και οφείλει να τηρεί απαρέγγλιτα. Σύμφωνα δε με το άρθρο 6 παρ. 1 της παραπάνω σύμβασης κάθε πρόσωπο (άτομο) δικαιούται να δικαστεί δημόσια κατά τις αρχές της δίκαιης δίκης εντός λογικής προθεσμίας και από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστή, ώστε να αποφασιστεί το βάσιμο της εναντίον του κατηγορίας, αφού εξαντλήσει κάθε δυνατότητα υπερασπίσεώς του. Να σημειωθεί πως αντικείμενο της ποινικής δίκης σε κάθε βαθμό είναι η αναζήτηση της πραγματικής αλήθειας, ενώ βασική προϋπόθεση αυτής αποτελεί το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, κατά το οποίο κάθε πρόσωπο τεκμαίρεται ότι είναι αθώο μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου (άρθρο 6 παρ. 2 Ε.Σ.Δ.Α.). Εξαίρεται δηλαδή η θέση του κατηγορουμένου ως κεντρικό πρόσωπο της ποινικής δίκης και καθίσταται απόλυτος φορέας δικαιωμάτων.

Από την πρώτη στιγμή το δικηγορικό σώμα εξέφρασε δημοσίως τις σοβαρές επιφυλάξεις του για την αμφιλεγόμενη σύλληψη και κράτηση των δυο στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Πραγματοποίησε σημαντικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και μετέφερε το ζήτημα στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος το ανέδειξε σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  ζητώντας από την τουρκική Δικαιοσύνη την εφαρμογή του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ενδιαφέρον μας για την εξέλιξη της υπόθεσης παραμένει αμείωτο και για το λόγο αυτό επιλέχθηκε η Ορεστιάδα και η Αλεξανδρούπολη να είναι για λόγους εθνικά συμβολικούς ο τόπος της επόμενης συνεδρίασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια θα συνεδριάσει σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη στις 16 και 17 Ιουνίου αντίστοιχα.

Προτεραιότητα για μας παραμένει η άμεση κι επίσημη ενημέρωση κάθε αρμόδιας αρχής για την καταπάτηση των δικαιωμάτων που υπόκεινται οι συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικοί, που αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο. Απαιτούμε από την τουρκική δικαιοσύνη την άμεση έκδοση και επίδοση του κατηγορητηρίου στους συλληφθέντες που να ορίζει σαφώς την πράξη με την οποία διώκονται και την άμεση αποφυλάκισή τους, αφού δεν τους έχει αποδοθεί κατηγορία και ούτε έχουν δικαστεί από φυσικό δικαστή ώστε να δικαιολογείται νομικά η κράτησή τους”