Σαμοθράκη: Το μπρα ντε φερ Βίτσα – Μανούση πάνω στα σκουπίδια

Στα άκρα μία διελκυστίνδας βρήκε η 1η Ιουνίου τον δήμαρχο Σαμοθράκης Θανάση Βίτσα και τον πλοιοκτήτη Φώτη Μανούση με μόνο διακύβευμα την μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού στη στεριά, καθώς η εταιρία του κου Μανουση είναι η μοναδική που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η SAOS Ferries προ 15 ημερών ανακοίνωσε με επιστολή της ότι προτίθεται να διακόψει τη μεταφορά των απορριμμάτων με τα πλοία της χαρκατηρίζοντας την ως παράνομη, για να λάβει την απάντηση του δημάρχου ότι ο δήμος κινείται εντός των ορίων της νομιμότητας και μάλιστα η κατάσταση του διέπεται και από ειδικά χαρακτηριστικά, βασικότερο των οποίων είναι η μία μόνο ακτοπλοϊκή εταιρία που το συνδέει με την ηπειρωτική χώρα.

Τούτων όλων δοθέντων, οι αντεγκλήσεις πήραν μορφή προσωπικής κόντρας τελικά, η οποία κατέληξε σε δύο ακόμη επιστολές από τις οποίες όμως, η δεύτερη δίνει (μάλλον τη λύση). Η λύση αυτή είναι ότι η SAOS Ferries αποφάσισε να εκτελεί ένα δρομολόγιο την εβδομάδα κενό επιβατών στο οποίο θα μεταφέρει μόνο τα σκουπίδια, για να αποδείξει -όπως λέει ο πλοιοκτήτης- το “κόστος της πολυετούς αδράνειας της δημοτικής αρχής να λύσει το θέμα των απορριμμάτων”, μέχρι 31 Αυγούστου.

Η επιστολή Μανούση: (σ.σ. αμέσως μετά την επιστολή του κου Μανούση, παρατίθεται προγενέστερη επιστολή του δημάρχου Σαμοθράκης Θανάση Βίτσα)

Κύριε Δήμαρχε ,

Σε συνέχεια των αβάσιμων δηλώσεών σας όλη αυτήν την περίοδο, με την χθεσινή ανακοίνωσή σας προς τον Τύπο, καταφέρατε να ξεπεράσετε κάθε όριο αμετροέπειας, διαστρέβλωσης της αλήθειας, θρασύτητας, αλλά και αχαριστίας.

Τολμήσατε, δε, να κατηγορήσετε την εταιρεία μας ότι διαμαρτύρεται δήθεν για πρώτη φορά και κινείται στην ενέργειά της να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τους επιβάτες της… από λόγους κερδοσκοπίας, ενώ ξεπερνώντας τη φαντασία ακόμα και των παραμυθάδων, καταλογίσατε την ευθύνη για τη σήψη των απορριμμάτων … στη δήθεν άτακτη πολιτική δρομολογίων του πλοίου μας.

Δεν είναι, βέβαια, απορίας άξια όλα αυτά τα πεπραγμένα σας, όταν δεν είχατε τη φιλοτιμία ούτε καν να σιωπήσετε, μετά και τις αποστομωτικές δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας, στον τηλεοπτικό σταθμό «Δέλτα Τηλεόραση», με τις οποίες ο κος Κουρουμπλής δικαίωσε πλήρως την εταιρεία μας. 

Νομίσαμε ότι η πρακτική της διχαστικής σπίλωσης του «άκαρδου» επιχειρηματία στα μάτια του «φιλότιμου φτωχού λαού» ανήκε σε άλλα καθεστώτα και άλλες εποχές, που είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όπως αποδεικνύεται, όμως, τρέφαμε μάταιες ελπίδες…

Ας είναι! Στις μεγαλοστομίες σας και στην αφελή «κούρσα» που ανοίξατε για το ποιος αγαπά τη Σαμοθράκη, εμείς απαντάμε με έργα. Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα ξανά ταξιδέψουν μαζί άνθρωποι και σκουπίδια και εμμένουμε σε αυτό, τηρώντας τους λόγους μας εμπράκτως.

Σας δηλώνουμε, λοιπόν, ότι η εταιρεία μας προτίθεται να επωμισθεί αυτή προσωρινά το βάρος της δικής σας παρανομίας και να καθιερώσει για ολόκληρη τη θερινή περίοδο ένα  εβδομαδιαίο δρομολόγιο του πλοίου, κενό επιβατών, για να μεταφέρονται τα απορριμματοφόρα του Δήμου Σαμοθράκης, χωρίς να βλάπτεται η υγεία του κοινού. Κι αυτό, μόνο έναντι εισιτηρίου απλού φορτηγού, όπως, δηλαδή πλήρωνε ο Δήμος μέχρι σήμερα, παρότι το πλοίο θα εκτελεί ειδικό  δρομολόγιο χωρίς επιβάτες.                                    Μετά την 31η Αυγούστου 2018 αρθείτε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και δώστε την οριστική λύση!

Εμείς, «οι ασυγκίνητοι κερδοσκόποι» θα αναλάβουμε το κόστος της πολυετούς αδράνειάς σας να λύσετε το πρόβλημα των απορριμμάτων του νησιού; Εσείς θα κάνετε κάτι επιτέλους;;

Η επιστολή Βίτσα

Σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής-γνωστοποίησης-αίτημα παροχής στοιχείων εκ μέρους της εταιρείας SAOS FERRIES γνωστοποιούμε τα εξής:

 1. Είναι η πρώτη φορά, και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα 15 ημερών προκειμένου να διακόψει τα δρομολόγια, που η εταιρεία SAOS FERRIES διαμαρτύρεται εγγράφως στο Δήμο Σαμοθράκης για τη μεταφορά των απορριμμάτων.
 2. Τα απορριμματοφόρα πληρούν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προδιαγραφές , αφού η προμήθεια τους έχει γίνει από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. και αφορά όλες τις μεταφορές απορριμμάτων από όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
 3. Τυχόν δυσάρεστες οσμές που εμφανίζονται περιστασιακά, οφείλονται στην καθυστέρηση δρομολόγησης των απορριμματοφόρων από την εταιρεία, με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να παραμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποσυντίθενται.
 4. Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού (σύμφωνα με τους τοπικούς επιχειρηματίες), υποσκάπτεται από την χωρίς προγραμματισμό πολιτική δρομολογίων από την Εταιρεία, που δημιουργεί προβλήματα μετακίνησης στους επισκέπτες, στους κατοίκους και στη μεταφορά εμπορευμάτων.
 5. Η προμήθεια και η διανομή των ειδικών Containers στους Δήμους έχει γίνει από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Η πρόταση της εταιρείας για αγορά δέκα (10) τέτοιων οχημάτων είναι ανέφικτη και δεν έχει καμμιά λογική βάση εφόσον η αποθήκευση σε οχήματα απαγορεύεται επειδή  συνιστά μεγάλη απειλή, και γι’ αυτό δεν χρησιμοποιείται ως ΄΄μέθοδος΄΄ πουθενά.
 6. Με τα απορριμματοφόρα μεταφέρονται αποκλειστικά αστικά σύμμεικτα απορρίμματα, όπως ο νόμος ορίζει. Τα νοσοκομειακά απόβλητα μεταφέρονται σύμφωνα με το νόμο από ειδική εταιρεία που τα παραλαμβάνει από το Κέντρο Υγείας σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα δε χημικά από τα συνεργεία διατίθενται (σύμφωνα με το νόμο) σε ειδική εταιρεία για ανακύκλωση.
 7. Η πρόταση για ΄΄δανεισμό΄΄από το Δήμο Αλεξανδρούπολης είναι ανέφικτη γιατί τα ειδικά οχήματα που έχει ο συγκεκριμένος  Δήμος είναι σε καθημερινή κίνηση εξυπηρετώντας τις ανάγκες του.
 8. Η μαζική φόρτωση σε χρονικό διάστημα πολλών ημερών όπως προτείνεται προϋποθέτει εναπόθεση και αποθήκευση που απαγορεύεται αυστηρά.  
 9. Η ειδική δρομολόγηση μεταφοράς ανά εβδομάδα λόγω ανταποδοτικότητας προϋποθέτει αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 300%. Επομένως η όψιμη σπουδή της εταιρείας περί συνεπειών της μεταφοράς και διακοπής αυτής στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.
 10.  Η παρατεταμένη εκκρεμότητα και τα προβλήματα παρουσιάζονται με διάφορες μορφές στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με Αλεξανδρούπολη το τελευταίο 12μηνο προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά στην τοπική οικονομία.
 11. Το παράνομο της μέχρι τώρα μεταφοράς που επικαλείται η εταιρεία δεν αφορά το Δήμο, αλλά την ίδια την εταιρεία η οποία και προσπορίζεται υψηλών ναύλων. Φρονούμε ότι η μόνη ρεαλιστική και ανώδυνη λύση είναι η τακτική και απρόσκοπτη μεταφορά των απορριμμάτων βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί  από τον περιφερειακό σχεδιασμό. Δεν έχουν δικαίωμα οι Δήμοι να εκπονούν σχέδια διαχείρισης πέραν του νόμιμου κεντρικού σχεδιασμού κατά τις υποδείξεις και τα συμφέροντα ναυτιλιακών εταιρειών, ούτε να παρανομούν υποκύπτοντας σε απειλές.   

Τέλος η σπουδή με την οποία επιμένει στην αίτηση της για διακοπή της μεταφοράς των απορριμματοφόρων και ιδιαίτερα με τις εξωπραγματικές προτάσεις της για επίλυση του προβλήματος, την στρέφει απευθείας εναντίον των κατοίκων του νησιού που είναι και οι κατεξοχήν πελάτες της. Απάνθρωπη είναι η μεταφορά επιβατών με τις συνθήκες του Ε/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ, η παραμονή τους επανειλημμένα επί ώρες στο λιμάνι και ο αποκλεισμός τους από το δρομολόγιο γιατί αλλάζει ξαφνικά και απροειδοποίητα ο αριθμός μεταφοράς των επιβατών. Όσο  για τη δημόσια υγεία, που τόσο πολύ κόπτεται η εταιρεία, αυτή μπαίνει σε κίνδυνο από την καθυστέρηση και όχι από τις συνθήκες και προδιαγραφές της μεταφοράς.

Φρονούμε  ότι θα πρέπει επιτέλους να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα και να πάψει ένα ολόκληρο νησί να τελεί υπό ομηρία, να άγεται και να φέρεται από τους εκβιασμούς και τα συμφέροντα μιας ναυτιλιακής εταιρείας .