Ο Μουχαρέμ Ιντζέ από την Κομοτηνή μας έπεισε ότι δεν διαφέρει από τον Ερντογάν

Ήρθε στην Κομοτηνή για “να δει τους συγγενείς των Τουρκων ψηφοφόρων του που ζουν στην Ελλάδα”, είπε, αλλά όλοι ξέρουν ότι η επίσκεψη του Μουχαρέμ Ιντζέ στην πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης ήταν ενταγμένη στην προεκλογική του εκστρατεία, μέρος της οποίας είναι και η πρόκληση εκνευρισμού στον βασικό του αντίπαλο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ηγείται του τουρκικού κόμματος CHP που κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και ο ίδιος διεκδικεί απέναντι στον Ερντογάν την τουρκική Προεδρία στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Μόνο που, το πείραμα δεν πέτυχε τελικά, αφού οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Κομοτηνής και της Ροδόπης εν γένει, αποστράφηκαν τον Ιντζέ. Απόδειξη το γεγονός ότι όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν την ομιλία της κατ’ επίφαση ιδιωτικής του επίσκεψη χωρούσαν πολύ άνετα στην αυλή του κτιρίου που στεγάζει την αυτοαποκαλούμενη “Τουρκική Νεολαία” της Κομοτηνής.

Η ομιλία του ακατάληπτη από τους περισσότερους δημοσιογράφους, αφού έγινε στην τουρκική, αλλά έφτασαν τρεις ερώτησεις -τις οποίες δέχθηκε, περιέργως πώς- για να φανεί ότι και ο εν λόγω Τούρκος πολιτικός (που ειρήσθω εν παρόδω έλκει την καταγωγή του από το Νομό Δράμας) κινείται γύρω από τον ίδιο άξονα, από τον οποίο κινείται και ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν.

Ερωτώμενος κατ’ αρχήν για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, ο Ιντζέ πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα λέγοντας αρχικά ότι το θέμα το χειρίζεται η τουρκική δικαιοσύνη και ότι στόχος του είναι να κάνει την Τουρκία ένα “κράτος Δικαίου”. Κληθείς να σχολιάσει όμως αν ο Ρ.Τ. Ερντογάν έχει εμπλοκή (πολιτική) στην παράταση της κράτησης, ο Ιντζέ συσχέτισε την υπόθεση των δύο Ελλήνων με αυτήν των οκτώ Τούρκων που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016. “Όπως η Ελλάδα κρατάει κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Τουρκία, έτσι και η Τουρκία κρατάει κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Ελλάδα. Δεν είναι θέμα Ερντογάν. Είναι θέμα διμερών σχέσεων”, είπε.

Απαντώντας δε σε μία τρίτη ερώτηση είπε ότι το θέμα των διμερών σχέσεων είναι αμφίδρομο αφού “δυο μανίκια φτιάχνουν έναν γιακά” και προσπαθώντας να πείσει όλους ότι όλα αυτά δεν είχαν προεκλογικό χρώμα, αλλά αποτελούσαν μέρος της ιδιωτικής του επίσκεψης, που ξεκίνησε μάλιστα από τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Μετά τη “Νεολαία”, ο Ιντζέ επισκέφθηκε ακόμη έναν σύλλογο της μειονότητας της Θράκης και κατέληξε στο μαυσωλείο του Αχμέτ Σαδίκ πριν αναχωρήσει για το Κίρτζαλι της Βουλγαρίας.