Πήραν άσυλο οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που είχαν προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη

Την είδηση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας χορήγησε τελικά ‘άσυλο’ στους οκτώ Τουρκους στρατιωτικούς που είχαν προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλιου 2016, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, την είδηση δημοσιεύει η ηλεκτρονική εφημερίδα Dailysabah, σύμφωνα με την οποία, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε και την ένσταση της ελληνικής πολιτείας (σ.σ. του υπουργού Μετανάστευσης) επί της απόφασης χορήγησης ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί.

Με άλλα λόγια, οι “οκτώ” τίθενται σε καθεστώς διεθνούς προστασίας και αφήνονται ελεύθεροι και έχοντας στην κατοχή τους τα πλήρη ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Επίσης, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι αίρονται τα μετρα υψίστης ασφαλείας υπό των οποίων είχε τεθεί ο Οζκαϊνακτσί, έως ότου αποφανθεί το ΣτΕ για το αίτημα ασύλου του.

Η είδηση πάντως δεν έγινε δεκτή με μεγάλη ευχαρίστηση από τη συγκεκριμέμη ηλεκτρονική εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα έκδοσης των “οκτώ” το οποίο όμως απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.

Στην Τουρκία, οι “οκτώ” λογίζονται ως υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος και κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε αυτό, αλλά και για παραβίαση του στρατιωτικού νόμου.

Σύμφωνα πάντα με την τουρκική κυβέρνηση, από το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα το 2016, ειχαν χάσει τη ζωή τους 250 άνθρωποι.