Search
Close this search box.
Ολλανδοί επενδυτές “φλερτάρουν” την Αλεξανδρούπολη – Δείτε τι θέλουν να κάνουν

Μία μεγάλη μονάδα παραγωγής οπωροκηπευτικών θέλει να δημιουργήσει στην Αλεξανδρούπολη μία εταιρία από την Ολλανδία. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώπιον του οποίου ανέγνωσε και επιστολή του επενδυτή.

Από αυτή την επιστολή μαθαίνουμε ότι:

  • Στόχος της ολλανδικής εταιρίας είναι να δημιουργήσει στην Αλεξανδρούπολη μία θερμοκηπιακή μονάδα υδροδυναμικής καλλιέργειας οπωροκηπευτικών.
  • Τη χρηματοδότηση για την επένδυσή της αυτή, την αντλεί από την Deutsche Bank, είναι ύψους 98.000.000 ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί.
  • Εφόσον τελικά η μονάδα κατασκευαστεί, θα απασχολεί 350 άτομα σε μόνιμη βάση, με την εταιρία να δεσμεύεται ότι το 95% των εργαζομένων θα προσληφθούν από την τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα από τις δημοτικές ενότητες Τραϊανούπολης, Αλεξανδρούπολης και Φερών.
  • Ο χώρος τον οποίο ενδιαφέρονται να μισθώσουν οι Ολλανδοί για την υλοποίηση της επένδυσης, είναι η έκταση των 600 στρεμμάτων στον Μαΐστρο (από την πλευρά της θάλασσας), που ανήκει στην κυριότητα του Δήμου.
  • Από αυτόν όμως, οι Ολλανδοί χρειάζονται μόνον τα 400 στρέμματα και άλλα 160 στον Απαλό.
  • Για να κρίνεται βιώσιμη η επένδυση από τους Ολλανδούς πρέπει οι παραχωρήσεις των εκτάσεων να είναι διάρκειας τουλάχιστον 30 ετών.
  • Το ετήσιο μίσθωμα που θα αποκομίζει ο Δήμος θα είναι περίπου 156.000 ευρώ.

Ο αποχαρακτηρισμός του ΒΙΟΠΑ και ο προβληματισμός Λαμπάκη 

Ο χώρος για τον οποίο ενδιαφέρονται οι Ολλανδοί (η μεγάλη έκταση του Μαΐστρου), είναι χαρακτηρισμένος ως Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ), πράγμα που σημαίνει ότι εκεί απαγορεύονται μεταξύ άλλων και οι αγροτικές εργασίες. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστιάζεται και ο προβληματισμός του κου Λαμπάκη, ο οποίος έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ως “ενημέρωση” καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να προβληματιστούν επί της ενδεχόμενης πράξης αποχαρακτηρισμού της περιοχής ώστε με τις απαιτούμενες διαδικασίες να παραχωρηθεί τελικά στους Ολλανδούς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι συμφωνεί με τον αποχαρακτηρισμό του ΒΙΟΠΑ, καθώς όπως είπε “η έκταση αυτή παραμένει ανεκμετάλλευτη από καταβολής της πόλης” ενώ οι 350 θέσεις εργασιας που προσφέρει η εταιρία αποτελούν ένα “καίριο χτύπημα στην ανεργία της Αλεξανδρούπολης”. 

Υπογράμμισε όμως ότι η μίσθωση του χώρου δεν μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση στους Ολλανδούς, αλλά μόνο κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος θα προκηρυχθεί με συγκεκριμένους όρους, εφόσον βέβαια ληφθεί σχετική απόφαση.

Όσο για την έκταση που θα “περισσέψει” εάν τελικά οι Ολλανδοι προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου τους, αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του διαμετακομιστικού κέντρου της Αλεξανδρούπολης που μπορεί να γίνει και σε συνεργασία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν κλήθηκαν να ψηφίσουν επί όλων των παραπάνω, αλλά κυρίως να προβληματιστούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους σε δεύτερο χρόνο. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπειρωσης Σάββας Δευτεραίος, όμως, έκανε μια πρώτη τοποθέτηση, λέγοντας ότι η παράταξη του δεν διάκειται θετικά σε ενδεχόμενη παραχώρηση δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτη και δη επί μακρόν. Επιφυλάχθηκε όμως να τοποθετηθεί επίσημα, εφόσον περιέλθει εις γνώσιν του ίδιου και της παράταξής του το πλήρες κείμενο της επιστολής του Ολλανδού επενδυτή.