Έβρος: Πάνω από 100 παιδιά – πρόσφυγες βρίσκονται στο Κέντρο Ταυτοποίησης του Φυλακίου

Αρκετά μεγάλη είναι η συμφόρηση των φιλοξενουμένων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας, συνεπεία φυσικά και της απότομης αύξησης των προσφυγικών ροών τον μήνα Απρίλιο.

Μεταξύ άλλων, στο ΚΥΤ φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή και 111 παιδιά, όπως διαπίστωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εκεί, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Δελής. Το δυστυχές είναι ότι η πλειοψηφία των παιδιών αυτών είναι ασυνόδευτα, ενώ ως παιδια ορίζονται τα άτομα ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Ένας από τους λόγους του “εμφράγματος” στο ΚΥΤ Φυλακίου -πέρα από την αύξηση των ροών- είναι και οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών χορήγησης -ή μη- στους αιτούντες.

Όπως εξήγησε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στον Έβρο, ο κος Δανιήλ Εσδράς, που φέρει την ιδιότητα του συμβούλου του Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, ένας άνθρωπος που αιτείται χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα μπορεί να περιμένει έως και έναν χρόνο για την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με τον κο Εσδρά πλέον οι εισερχόμενοι στην Ελλάδα σε ποσοστό 98% υποβάλλουν αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Επαγωγικά αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερος όγκος δουλειάς στα γραφεία ασύλου ανά τη χώρα, που στο πρώτο στάδιο η διεκπεραίωση γίνεται σε διάστημα δύο μηνών, όμως στο δεύτερο στο οποίο εμπλέκονται και τα δικαστήρια, ο χρόνος αυτός φτάνει στο δεκάμηνο.

Η χρονοκαθυστέρηση εν τέλει δημιουργεί διπλό πρόβλημα στο προσφυγικό ζήτημα, διότι αφενος συνωστίζει κόσμο στις δομές φιλοξενίας, αφ’ ετέρου δεν επιτρέπει το γρήγορο ξεκαθάρισμα των ανθρώπων που δικαιούνται την προσφυγική ιδιότητα από εκείνους που δεν τη δικαιούνται (γιατί υπάρχουν και πολλοί τέτοιοι).