Πότε και πώς καθιερώθηκε η αργία της 14ης Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη

“Ο Ελληνικός Στρατός δεν εισέρχεται ως κατακτητής αλλ’ ως ελευθερωτής και προστάτης της ζωής, τιμής, περιουσίας, θρησκείας, γλώσσης και εν γένει των ηθών και εθίμων πάντων των κατοίκων ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος”

Αυτά έγραφε μεταξύ άλλων η “Προκήρυξις” που έχει ημερομηνία έκδοσης 15.05.1920 και αναφέρεται φυσικά στην απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης (και της Θράκης γενικά) από την βουλγαρική κατοχή (σ.σ. ήδη απο το 1919 με τη Συνθήκη του Νεϊγύ, οι Βούλγαροι είχαν παραιτηθεί των δικαιωμάτων τους στη Δυτική Θράκη).

Σε κάθε περίπτωση, η 14η Μαΐου ειναι η ημερομηνία που για την Αλεξανδρούπολη είναι ορόσημο καθώς από τότε και εντεύθεν η πόλη και η περιοχή ενσωματώνονται επίσημα στον ελληνικό κορμό.

Αν και λίγο – πολύ όλοι τα γνωρίζουν αυτά, υπάρχει κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό: Το γεγονός ότι η επίσημη αργία της 14ης Μαΐου καθιερώθηκε μόλις το 1998! Ναι, όσο περίεργο κι αν φαίνεται αυτό, τα λεγόμενα “Ελευθέρια” της Αλεξανδρούπολη εορτάζονται ως επίσημη αργία του ελληνικού κράτους, μόνο εδώ και 20 χρόνια.

Για την ακρίβεια, το Προεδρικο Διάταγμα που υπόγραψε ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος έχει ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ 16 Δεκεμβρίου 1998, που σημαίνει ότι ο πρώτος εορτασμός των Ελευθερίων έγινε το 1999.

Η πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της 14ης Μαΐου σε επίσημη αργία του κράτους ανήκει στην Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου και είχε ξεκινήσει από το 1995 με εισήγησή της στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο του νομού. Για την ιστορία πρεπει να πούμε ότι πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ την περίοδο εκείνη ήταν ο κος Μόσχος Κούκος και Νομάρχης Έβρου ο κος Γιώργος Ντόλιος.

Σημειώνεται, τέλος και προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι η 14η Μαΐου ως ημέρα απελευθέρωσης της Θράκης ήταν αναγνωρισμένη με Βασιλικό Διάταγμα, ωστόσο μέχρι το 1998 δεν αποτελούσε επίσημη τοπική αργία.