Μ. Κεφαλογιάννης: ‘Πήγαμε να παρηγορήσουμε τους δύο κρατούμενους Έλληνες στρατιωτικούς και μας παρηγόρησαν αυτοί’

Στην Αδριανούπολη βρέθηκε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο Μανώλης Κεφαλογιάννης προκειμένου να επισκεφτεί τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται εκεί από την 1η Μαρτίου.

Στο επισκεπτήριο προς τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, ο κος Κεφαλογιάννης συνοδευόταν από τον Εβρίτη βουλευτή του κόμματος Αναστάσιο Δημοσχάκη και η πρώτη εντύπωση που αποκόμισαν ήταν ότι ενώ οι ίδιοι πήγαν να προσφέρουν παρηγοριά στα δύο παληκάρια, τελικά τους παρηγόρησαν εκείνοι.

Η δήλωση αυτή έγινε από τον ίδιο τον κο Κεφαλογιάννη με στόχο φυσικά να εξάρει το ακμαίο ηθικό των δύο στρατιωτικών, το οποίο παραμένει, παρά την πολυήμερη κράτηση στη φυλακή της Αδριανούπολης χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Κατά δήλωση του κου Κεφαλογιάννη, το γεγονός ότι η κράτηση των δύο στρατιωτικών παρατείνεται χωρίς την απαγγελία κατηγορητηρίου (εφόσον αυτό συνίσταται βέβαια), την καθιστά παράνομη, όπως παράνομη την καθιστά και το γεγονός ότι αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Για τον Νεοδημοκράτη Ευρωβουλευτή η υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δρα ως τροχοπέδη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας γι’ αυτό και κάλεσε τη γείτονα χώρα να τους αφήσει ελεύθερους άμεσα. Σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία μπορεί τύποις να μην είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πλην όμως ούσα σε ενταξιακή πορεία, υποχρεούται να δρα εφαρμόζοντας συγκεκριμένους κανόνες – κάτι που εν προκειμένω δεν το κάνει.

Το θέμα των δύο στρατιωτικών παραμένει “ψηλά” στην ατζέντα και της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ο κος Κεφαλογιαννης κανοντας σαφες οτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο τουλάχιστον, αναμένονται εξελίξεις.

Απόσπασμα της δήλωσής του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, λίγο πριν την αναχώρηση για την Αθήνα: