Πάνω από 2.000.000 διελεύσεις έγιναν από το τελωνείο των Κήπων το 2017

Έναν τεράστιο όγκο ανθρώπων καλούνται να διαχειριστούν οι εργαζόμενοι του Τελωνείου των Κήπων στον Έβρο, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις επίσημες καταγραφές. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης (στην ευθύνη της οποίας ανήκει το τελωνείο), το 2017:

Εισήλθαν στην Ελλάδα 1.027.575 άνθρωποι από το τελωνείο των Κήπων και εξήλθαν της χώρας μέσω αυτού 1.001.982. Το ακριβές άθροισμα των διερχομένων, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση είναι 2.029.557 άνθρωποι.

Τα στοιχεία αυτά παρατίθενται στο έγγραφο αίτημα των συνδικαλιστών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, με το οποίο κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της Α.Δ. Αλεξανδρούπολης με τουλάχιστον “50 άτομα και εξοπλισμό (οχήματα, θερμικές κάμερες κλπ) όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα ΑΣΠΙΔΑ”.

Η μεγάλη κινητικότητα του τελωνείου είναι ο ένας από τους τρεις λόγους για τον οποίοι οι συνδικαλιστές ζητούν επιτακτικά την αύξηση της δύναμης. Οι άλλοι δύο είναι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης  και φυσικά το προσφυγικό ζήτημα, τα οποία μάλιστα συνδέονται και μεταξύ τους τρόπον τινά.

Γράφουν στην επιστολή τους, οι αστυνομικοί:  “[…] Στην (β) σχετική όμως, ο Α.Σ. Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης δεν συμπεριλαμβάνεται στις υπηρεσίες που απαιτείται η ενίσχυσή τους από προσωπικό που μετακινείται αδαπάνως για το δημόσιο. Παρακαλούμε όπως με νέο έγγραφο σας συμπεριλάβετε και τον Α.Σ.  Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης καθώς οι ανάγκες κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Σε συνάρτηση με το μεταναστευτικό ζήτημα στην περιοχή μας, υπάρχει ο κίνδυνος προσπάθειας των άτυπων μεταναστών να ταξιδέψουν με πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα, οπότε επιβάλλεται εγρήγορση, αυξημένα μέτρα και επιπλέον δύναμη, ικανή να ανταποκριθεί στην αύξηση των απαιτήσεων για ασφαλή αεροδρόμια […]”.

Για το προσφυγικό, η παρατήρησή τους έχει ως εξής: “Μετά την παραδοχή όλων  ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Έβρου και προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα του παρελθόντος, όπου ο Νομός μας είχε δεχθεί πληθώρα από παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες, και προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις, παρακαλούμε όπως ενισχύσετε την Δ.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ με ανθρώπινο δυναμικό, τουλάχιστον 50 συναδέλφων, υλικοτεχνικό εξοπλισμό  (λεωφορεία, van, θερμικές κάμερες, κλπ) με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της επιχείρησης  «ΑΣΠΙΔΑ». Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα εξομαλυνθεί η τρέχουσα κατάσταση και θα ενισχυθεί η δυναμική φύλαξη των χερσαίων  συνόρων […]”