3.986 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τον Έβρο τον Απρίλιο!

Στο ιλιγγιώδες νούμερο των 3.986 ατόμων έφτασε ο πληθυσμός των προσφύγων κι παράτυπων μεταναστών που πέρασαν από τον Έβρο τον μήνα Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο αριθμός είναι “ρεκόρ” για τα δεδομένα του Έβρου, και επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ και τις πληροφορίες όλων των προηγουμένων ημερών που ήθελαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα να πιέζονται ασφυκτικά υπό το άχθος του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα ή/και στην Ευρώπη.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί όμως είναι ότι μικρό ποσοστό των εισερχομένων παρέμεινε στο νομό (εντούτοις ικανό για να γεμίσει ασφυκτικά τις δομές πρώτης υποδοχής και κράτησης προσφύγων και μεταναστών), καθώς οι περισσότεροι μετακινήθηκαν νότια και αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη.

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ο Έβρος

Παρόλα αυτά, η απότομη και μεγάλη αύξηση των ροών του προηγούμενου μήνα -η οποία σημειωτέον έχει μειωθεί σημαντικά- οδήγησε τις τοπικές αρχές σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση να λάβουν έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της δύναμης του Έβρου προκειμένου η κρίση να καταστεί διαχειρίσιμη.

Ως εκ τούτου, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις του Έβρου ενισχύθηκαν με προσωπικό 150 ατόμων που ήρθαν εδώ με αποσπάσεις ενώ δύναται πλέον άμεσα να αυξηθεί και η χωρητικότητα του Κέντρου πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης του Φυλακίου με κοντέινερς που είναι πλέον διαθέσιμα.

Αντίστοιχες ενέργειες προετοιμασίας γίνονται και στον νότιο Έβρο, ωστόσο το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον η κατάσταση κριθεί ιδιαιτέρως σοβαρή.