Είδος προς εξαφάνιση οι ειδικευόμενοι γιατροί και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

Έως και με κανέναν ειδικευόμενο γιατρό λειτουργούν κλινικές και στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που καλείται και αυτό να αντιμετωπίσει το πανελλαδικό πρόβλημα της έλλειψης ειδικεύομενων.

Οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών της Ελλάδας, δεν επιλέγουν πλέον τα εγχώρια νοσοκομεία για την απόκτηση ειδικότητας και στρέφονται στο εξωτερικό με κύριο προορισμό την Γερμανία, η οποία είχε “τρέξει” και ένα ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης ειδικευόμενων γιατρών προκειμενου να καλύψει τη δική της έλλειψη.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει ήδη προκαλέσει προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα, ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο σχολιασμού στην εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Νεφρολογικής Εταιρίας στο 20ο Διεθνές Συνέδριο Νεφρολογίας που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα.

Η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών δεν αποτελεί μόνο αντικειμενικό πρόβλημα λειτουργίας των κλινικών των Νοσοκομείων (πάντα χωρίς να εξαιρείται αυτό της Αλεξανδρούπολης), αλλά εν τέλει λαμβάνει διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος, αφού αν συνεχιστεί, σημαίνει ότι σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει έλλειψη και ειδικών γιατρών, διερχόμενη προηγουμένως μία περίοδο κατά την οποία το ιατρικό της προσωπικό θα είναι γηρασμένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.

Για τις κλινικές των νοσοκομείων πάντως, οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι η “ψυχή” τους, αφού επιφορτίζονται με μία σειρά καθηκόντων που από τη μία εξυπηρετούν σημαντικά τη λειτουργία των κλινικών και από την άλλη επιτρέπουν στους ειδικούς γιατρούς να επιτελούν περισσότερο απερίσπαστοι το κλινικό τους έργο.

Η κατάσταση ενδεχομένως να μην ήταν τόσο σοβαρή αν η έλλειψη παρατηρούνταν σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά δυστυχώς δεν εξαιρείται καμία.