Η Αλεξανδρούπολη απέκτησε και επίσημα “Ναΐδιο Ρωσικού τύπου”

Και επίσημα πλέον λειτουργεί το ναΐδιο ρωσικού τύπου που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη και έφτασε στην πόλη ως δωρεά του Πυρηνικού εργοστασίου της Αγίας Πετρούπολης. Ακριβέστερα, το Εργοστάσιο μερίμνησε για την αγορά και την αποστολή στην Ελλάδα της ξυλείας από την οποία είναι φτιαγμένος ο ναΐσκος, για το εμβαδό του οποίου οι απόψεις διίστανται:η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, που φέρει και την αποκλειστική ευθύνη της λειτουργίας του, δηλώνει ότι καταλαμβάνει έκταση 35 τ.μ., από την άλλη όμως, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης στην ομιλία του κατά την εκδήλωση των Θυρανοιξίων είπε ότι το εκκλησάκι έχει εμβαδό 80 τ.μ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ναΐσκος είναι αφιερωμένος στη μνήμη των Ρώσων αγίων που τιμά η ελληνορθόδοξη πίστη και την ευθύνη της λειτουργίας του φέρει η ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, γιατί είναι η πλησιέστερη σε αυτό και ο προϊστάμενος της είναι και ο κλειδοκράτωρ του ναΐδιου.

Το ναΐδιο έφτασε στην κυριότητα της Μητρόπολης μέσω του Συλλόγου “Ρωσικό Σπίτι”, στο οποίο έγινε η δωρεά του από το Πυρηνικό Εργοστάσιο της Αγίας Πετρούπολης, ενώ την τελετή των Θυρανοιξίων παρακολούθησε επίσημη αντιπροσωπεία από τη ρωσική πόλη (στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος του εργοστασίου).

Η αντιπροσωπεία μάλιστα έφερε από τη Ρωσια και εικόνες που τοποθετήθηκαν μέσα στο εκκλησάκι, το οποίο θα πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 30 Μαΐου. Ο απώτερος σχεδιασμός της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης προβλέπει την ανέγερση μία εκκλησία στο ίδιο οικόπεδο με το ρωσικό εκκλησάκι, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην Ανάληψη του Κυρίου και τους Αγίους Προφύριο και Παΐσιο.

Την τελετή των Θυρανοιξίων χαιρέτισε, από ελληνικής πλευράς, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, χαρακτηρίζοντας το εκκλησάκι ως “μικρό θαύμα”.