Βασίλης Μαυρίδης: Η κατάσταση με το προσφυγικό μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη

Τα μελανότερα των χρωμάτων χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, ενώπιον της αρμόδια για το θέμα Επιτροπής της Βουλής.

“Χωρίς να γίνομαι μάντης κακών, τα δεδομένα που εμείς –όχι μόνο από το θεσμικό μας ρόλο, αλλά και προσωπικά βιωματικές καταστάσεις- έχουμε συλλέξει θεωρούμε ότι το επόμενο χρονικό διαστημα, και ο καθένας θα δώσει τη διάσταση που αρμόζει, το πρόβλημα θα γίνει πολύ εντονότερο τις επόμενες ημέρες” είπε  ο δήμαρχος, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι ο Frontex δεν συμμετέχει στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, αλλα “περιορίζεται στη γραφειοκρατική δουλειά”.

Ο κος Μαυρίδης μίλησε ευθέως για κυκλώματα που προωθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και φορώντας για λίγο τα παπούτσια ενός πρόσφυγα, θεώρησε “λογική” την πολυήμερη αναμονή τους στην Αδριανούπολη και την επιμονή τους να εισέλθουν στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά όμως, σημείωσε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής των εισερχομένων στις Υπηρεσίες Ασύλου.

Ο δήμαρχος μάλιστα προέτρεψε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να ανάγει το προσφυγικό σε μείζον ζήτημα και ειδικά την ενίσχυση των Γραφείων Ασύλου με προσωπικό, σε αντιστοιχία με τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην Παιδεία και την Υγεία.

Εν τω μεταξύ το τελευταίο τριήμερο οι ροές προσφύγων και μεταναστών από τα χερσαία σύνορα του Έβρου έχουν μειωθεί σημαντικά, όμως κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα ξαναϋπάρξει έξαρση του φαινομένου, αντίστοιχη με αυτήν που σημειώθηκε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.