Ξάνθη: Τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Sunlight

Πάρα πολύ σύντομα θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της, η μονάδα παραγωγής της Sunlight στην Ξάνθη, που καταστράφηκε από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς.

Όπως μετέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω Twitter, η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι, στην κεντρική μονάδα παραγωγής του εργοστασίου και από την αρχή στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη (39 ατόμων και 11 οχημάτων – στη διάρκεια της επιχείρησης οι πυροσβέστες έφτασαν και τους 70 στον αριθμό).

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών της μονάδας (πρόκειται για εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών) και όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας “μέσα σε 2.5 ώρες κατέστρεψε προσπάθεια 25 ετών”. Παρόλα αυτά η εταιρία διευκρίνισε ότι δεν διακυβεύεται καμία θέση εργασίας και ότι από αύριο, όλοι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους.

Έκτακτη σύσκεψη υπό το φόβο εναέριας μόλυνσης

Λόγω της φωτιάς, που το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ο πυκνός καπνός που ήταν ορατός σε μεγάλη ακτίνα από τον οικισμό του Όλβιου, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, έγινε έκτακτη σύσκεψη στην Π.Ε. Ξάνθης προεδρεύοντος του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου.

Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης η πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον καπνό, αν και η εταιρία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι “δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή”

Παρόλα αυτά, όπως μεταδίδει το Xanthi2.gr με κέντρο το εργοστάσιο και σε περίμετρο 15 χιλιομέτρων θα υπάρξουν προληπτικά περιοριστικά μέτρα τις επόμενες 48 ώρες. Οι κάτοικοι στους οικισμούς μέχρι τους Τοξότες, στα όρια του Νομού και στα όρια του Δήμου Τοπείρου με το Δήμο Αβδήρων, θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.

Οι υπεύθυνοι συστήνουν να μην υπάρχει για τις επόμενες 2 μέρες καμία επαφή με το φυσικό περιβάλλον ή σχετική εργασία. Όπως αναφέρουν δεν πρέπει  να υπάρξει πανικός αλλά λήψη προληπτικών μέτρων όπως η πλύση των εδαφών, των αυλών και των εξωτερικών τοιχωμάτων και κουφωμάτων στις κατοικίες. Αναλυτική ανακοίνωση θα εκδοθεί από την Περιφέρεια που θα εξειδικεύει τους οικισμούς.

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αντίστοιχα με αυτά που είχαν ληφθεί κατά την πυρκαγιά της Alpha Beta Roto. Τα λάστιχα και τα πλαστικά είναι πιο επιβλαβή για τον άνθρωπο από τα βαρέα μέταλλα και οι σχετικές εκθέσεις βρίσκονται στη διάθεση της περιφέρειας.

/video και φωτο: Facebook @Petros Dimiou