Προβατώνας Έβρου: “Φρένο” στις εργασίες του κάθετου άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο

Την κατάσταση στα χερια τους πήραν ιδιοκτήτες γης στον Προβατώνα του Έβρου, οι οποίοι βλέπουν τις περιουσίες τους να “θυσιάζονται” στο βωμό της κατασκευής του κάθετου άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο της εγνατίας οδού, χωρίς όμως οι ίδιοι να έχουν πάρει τις σχετικές αποζημιώσεις.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το 2011 ότι ιδιοκτήτες γης συνολικού εμβαδού 480 στρεμμάτων ενημερώθηκαν ότι τα κτήματά τους θα απαλλοτριωθούν αναγκαστικώς προκειμένου να κατασκευαστεί ο άξονας. Από τότε ξεκίνησε η προβλέπομενη διαδικασία, που κατέληξε μετά από χρόνια στην απόφαση ότι οι ιδιοκτήτες γης θα αποζημιωθούν προς 800 ευρώ το στρέμμα, πλην όμως αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τους ίδιους επειδή γαιοκτήμονες όμορων οικισμών αποζημιώθηκαν για τον ίδιο λόγο προς 18.000 ευρώ το στρέμμα!

Έτσι, κινήθηκε η διαδικασία άρσης της απαλλοτρίωσης που ολοκληρώθηκε το 2016 και έκτοτε η διαδικασία ξεκίνησε από την αρχή, όμως μεχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καθόλου και οι ιδιοκτήτες παραμένουν απλήρωτοι. Στις 21 Δεκεμβρίου του 2017 τα κτήματα αυτά εντάχθηκαν στο λεγόμενο “άρθρο 7Α”, το οποίο ορίζει επιτάχυνση της διαδικασία απαλλοτρίωσης, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί γιατί η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει καν, άρα είναι αδύνατον να επιταχυνθεί!

Συνέπεια όλων αυτών είναι το γεγονός ότι η κυριότητα των κτημάτων παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες, άρα η Εγνατία Οδός Α.Ε. δεν έχει δικαίωμα να εκτελεί έργα στο σημείο, αφού οι εκτάσεις ΔΕΝ της ανήκουν! Με αυτό το επιχείρημα, οι θιγόμενοι κάτοικοι του Προβατώνα απαίτησαν τη διακοπή των εργασιών την οποία και πέτυχαν προς το παρόν, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη συνέχισή τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της απαλλοτρίωσης και τακτοποιηθούν οι οφειλές της Εγνατία Οδός Α.Ε. προς τους ίδιους!.