Οι γύπες της Δαδιάς κινδυνεύουν από φόλες και το WWF ανησυχεί

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο WWF η κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο με τα δηλητηριασμένα δολώματα, δηλαδή τις φόλες. Ο Έβρος, μαζί με τα Τρίκαλα είναι οι δύο περιοχές της Ελλάδας, όπου το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο – σε σημείο πλέον που εγείρονται ανησυχίες.

Κατά κύριο λόγο οι φόλες τοποθετούνται από χρήστες γης, προκειμένου να θανατωθούν “κίνδυνοι” για καλλιέργειες ή εγκαταστάσεις. Φυσικά, ο “στόχος” αυτός δεν επιτυγχάνεται και το όλο εγχείρημα έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκουν το θάνατο σκύλοι-φύλακες κοπαδιών, αλεπούδες, λύκοι και άλλα θηλαστικά και επαγωγικά και οι γύπες και τα όρνεα που τρέφονται με πτώματα. Στην περίπτωση που τα αρπακτικά καταναλώσουν ως τροφή το κουφάρι ενός ζώου που έχει θανατωθεί με φόλα, δηλητηριάζονται και αυτά και πεθαίνουν.

Στα στενά του Νέστου μάλιστα, έχει καταρρεύσει μία ολόκληρη αποικία όρνεων από κατανάλωση κουφαριού δηλητηριασμένου ζώου διότι συν τοις άλλοις οι γύπες τρέφονται ομαδικά, οπότε από ένα κουφάρι δεν κινδυνεύει μόνο ένα μέλος της αποικίας, αλλά περισσότερα ή/και όλα. Για το συγκεκριμένο περιστατικό μάλιστα, η Ελλάδα είναι υπόλογη στα ευρωπαϊκά δικαστήρια επειδή δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τη διασπορά των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Εξαιτίας της ολοένα και μεγαλύτερης έκτασης που λαμβάνει το φαινόμενο το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το τμήμα του στη Δαδιά, διοργάνωσε ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη με αποκλειστικό αντικείμενο τα δηλητηριασμένα δολώματα και στόχο την πάταξη ή έστω τον περιορισμό του φαινομένου.