Σοβαρά κρούσματα ιλαράς στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης – “Εμβολιαστείτε!” λένε οι παιδίατροι

Τουλάχιστον δύο παιδιά που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές έχοντας νοσήσει από ιλαρά, νοσηλεύονται αυτή την περίοδο στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για δύο αδέρφια, τα οποία προέρχονται από οικογένεια αθίγγανων, η οποία ζει προσωρινά σε αντίσκηνο σε οικισμό πέριξ των Φερών. Στο σημείο μάλιστα επιχείρησε να βρεθεί και ειδικό κλιμάκιο απεσταλμένο της Παιδιατρικής Κλινικής, ωστόσο η οικογένεια ενημέρωσε ότι δεν θα συνεχίσει την παραμονή της στο σημείο.

Τα παιδιά ήταν ανεμβολίαστα έναντι της ιλαράς και η νοσηλεία τους δεν εχει να κάνει με την ίδια τη νόσο, αλλά με σοβαρές επιπλοκές που παρουσίασε η υγεία τους εξαιτίας αυτής, οι οποίες -ευτυχώς- δεν θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους, αλλά χρήζουν επισταμένης ιατρικης παρακολούθησης.

Παίρνοντας αφορμή και από τα συγκεκριμένα περιστατικά ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης δρ. Θανάσης Χατζημιχαήλ, προτρέπει τους γονείς να εμβολιάζουν οπωσδήποτε τα παιδιά τους, αλλά και τους ενήλικες που θεωρούν πιθανό να μην έχουν εμβολιαστει κατά την παιδική τους ηλικία να κάνουν το εμβόλιο.

Δυστυχώς, η εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού της Ελλάδας καταγραφει πτωτική πορεία και ενώ μέχρι πριν από 5-6 χρόνια άγγιζε το 85%, τώρα αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά μικρότερο λέει ο κος Χατζημιχαήλ και εξηγεί ότι “όταν το 85% των παιδιών ήταν εμβολιασμένα, μπορούσαν να προστατέψουν και το υπολοιπο 15% από μία νόσο. Όσο όμως η αναλογία αυτή μεγαλώνει, τόσο περισσότερα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε ασθένειες και τις επιπλοκές αυτών”.

Πέρα από τα δύο συγκεκριμένα περιστατικά, το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έχει διαχειριστεί και ενήλικες ασθενείς με ιλαρά, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί εγκαίρως και είναι κατά κύριο λόγο άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού του ιδρύματος.