Αλεξανδρούπολη: Σκέψεις για δημιουργία συνεταιριστικού καφέ όπου θα εργάζονται μόνο ΑμεΑ

Τη δημιουργία ενός συνεταιριστικού (ισως τύπου ΚοινΣΕπ) καφέ επεξεργάζονται ως ιδέα ορισμένοι γονείς παιδιών που φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο της Αλεξανδρούπολης, ώστε να εξασφαλίσουν ένα επαγγελματικό μέλλον για τα παιδιά τους.

Προφανώς, οι σκέψεις περιστρέφονται γύρω από ένα καφέ στο οποίο θα εργάζονται ΑμεΑ και ευτυχώς ήδη υπάρχουν και στην Ελλάδα ανάλογα καφέ, από τα οποία ίσως οι συγκεκριμένοι γονείς θα μπορούσαν να παραδειγματιστούν ή και να εμπλουτίσουν την ιδέα τους, ώστε να προσφέρουν στα παιδιά τους έναν όσο το δυνατόν αρτιότερο επαγγελματικό χώρο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε το καφέ Μύρτιλλο που λειτουργεί προσλαμβάνοντας μόνο υπαλλήλους ΑμεΑ, ενώ σε μορφή ΚοινΣΕπ ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί επίσης στη Αθήνα ο “Παντοκαφενές” (η ΚοινΣΕπ στην οποία ανήκει ονομάζεται “+εργάζομαι”). Η τάση βέβαια ξεκίνησε από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Αγγλία, ωστόσο είναι πολύ θετικό ότι βρίσκει πρόσφορο έδαφος και στην Ελλάδα.

Πάντως στο Ειδικό Σχολείο της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της εργοθεραπείας λειτουργεί εργαστήριο με θέμα το “κυλικείο”, στο οποίο οι συμμετέχοντες μαθητές αναπτύσσουν προεπαγγελματικές δεξιότητες στον τομέα της εστίασης (παραλαβή παραγγελίας / παρασκευή ροφήματος ή σνακ / σερβίρισμα / συναλλαγή με τον πελάτη κα).