Δ. Πέτροβιτς: “Είναι κόκκινη γραμμή η ΜΗ λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας προσφύγων στη Θράκη”

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι δεν θα λειτουργήσουν κέντρα προσωρινής ή μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Θράκη, που είχε αναληφθεί το 2016, υπενθύμισε μέσα από το δελτίο ειδήσεων του Θράκη Νετ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Η δήλωση του κου Πέτροβιτς έγινε με αφορμή την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των εισερχομένων προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο ειδικά κατά το μήνα Απρίλιο με σημείο έναρξη της αύξησης την ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας στη Βουλγαρία.

Παραδεχόμενος ότι η αύξηση των ροών έχει προκαλέσει την ανησυχία των αρχών, ο κος Πέτροβιτς είπε ότι “σε καμία περίπτωση, και το είχαμε ξεκαθαρίσει αυτό από το 2016, δεν θα δεχτούμε να λειτουργήσουν Κέντρα προσωρινής ή μόνιμης υποδοχής ή διαμονής εδώ στην περιοχή μας. Είχαμε μάλιστα και τη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού, του κου Μπαλάφα και υπάρχουν έγγραφα επ’ αυτού. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και εμμένουμε σε αυτήν σταθερά”. 

Δημήτρης Βίτσας: Έχουμε σχέδιο για την αύξηση των ροών αλλά δεν το αποκαλύπτουμε

Η ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δεν είναι μόνον ίδιον των τοπικών αρχών, αλλά και της κυβέρνησης. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τους λαμβάνοντες άσυλο στην Ελλάδα.

Εκεί ο κος Βίτσας είπε ότι η χώρα έχει σχέδια αντιμετώπισης του ζητήματος, αλλά δεν τα αποκαλύπτει. “Έχουμε το πρώτο σχέδιο που προβλέπει τα μέτρα σε περίπτωση που οι ροές αυξηθούν κατά 15%. Εχουμε και το δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση αλματώδους αύξησης των ροών. Αυτά τα δύο σχέδια είναι έτοιμα και το υπουργείο μπορεί να τα συζητήσει με εκπροσώπους των δημοκρατικών κομμάτων στο γραφείο μου. Δεν τα καταθέτω στην Βουλή γιατί έχουμε αντιπάλους. Οι αντίπαλοί μας είναι οι τράφικερς. Είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες εκτός Ελλάδας” είπε συγκεκριμένα.

Και ο υπουργός όμως παρατήρησε ότι ο αριθμός των εισερχομένων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά, αποδίδοντας αυτή την αύξηση στη στάση της Τουρκίας.