ΑΝΑ.Σ.Α: Πρόταση δενδροφύτευσης στο Πάρκο «ΑΛΤΙΝΑΛΜΑΖΗ»

Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια στο Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη και τα προβλήματα που υπάρχουν είναι εμφανή, ιδιαίτερα αποθαρρυντικά για τους ίδιους του δημότες που αναζητούν ένα αστικό χώρο πρασίνου, τόπο περιπάτου, ξεκούρασης, αναψυχής αλλά και τόπο ενίσχυσης των κοινωνικών δεσμών – πραγματικά την καρδιά μιας πόλης! Δυστυχώς όμως σήμερα, οι περιπατητικοί διάδρομοι βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, τα χόρτα στο μεγαλύτερο μέρος του πάρκου χωρίς καμία απολύτως φροντίδα, παντελής απουσία καλλωπιστικών φυτών, ελάχιστα παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων, μηδαμινή πρόσβαση σε νερό. Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η απουσία δέντρων, απαραίτητο στοιχείο σε ένα Πάρκο για την δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος και αναγκαίας σκίασης. Είναι βέβαια γεγονός η αποχή της παρούσας Δημοτικής Αρχής από την συστηματική και οργανωμένη δενδροφύτευση, γεγονός που δηλώνει απουσία οράματος για την πόλη και αγάπης για τους πολίτες.
Αυτό λοιπόν που είναι αναγκαίο αυτή την στιγμή, είναι ένα στοχευμένο σχέδιο από τον Δήμο, αρχής γενομένης με μια συμβολική αλλά και ουσιαστική δράση εθελοντικής δενδροφύτευσης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018. Ο συντονισμός θα πρέπει να γίνει από την αρμόδια αντιδημαρχία Πρασίνου και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας. Με την συνδρομή των αναγκαίων χορηγών και κατά τη διάρκεια της δράσης θα μπορούν να υπάρχουν και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για τα μικρά παιδιά καθώς και διανομή τροφίμων και αναψυκτικών για τους εθελοντές. Με την εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής, το πράσινο  στην πόλη είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών και για την ίδια τη ζωή ευπαθών ομάδων (καρδιοπαθείς, άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα κλπ).
Η δημοτική παράταξη της “ΑΝΑ.Σ.Α.” υποστηρίζει και προτείνει πως μοναδική στρατηγική του Δήμου Αλεξανδρούπολης πρέπει να είναι η δενδροφύτευση στο κέντρο, περιμετρικά της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων που συναποτελούν το Δήμο, με τουλάχιστον 50.000 δέντρα ετησίως (φυλλοβόλα και κυρίως αειθαλή που να αντέχουν στην ξηρασία) ως επένδυση στην ζωή και απάντηση στην κλιματική αλλαγή που αναμένεται να οξυνθεί τα επόμενα χρόνια.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης