Αλεξανδρούπολη: Υπογράφηκε η σύμβαση για τα LED, αλλά έρχονται μηνύσεις

Υπογράφηκε η σύμβαση και ως εκ τούτου ξεκινάει η υλοποίηση του έργου της αντικατάστασης του οδοφωτισμού του δήμου Αλεξανδρούπολης με λαμπτήρες εξοικονομησης ενέργειας, τύπου LED. Ανάδοχος εταιρία είναι η Dasteri A.E., που δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής φωτιστικών και έχει την έδρα της στην Αλεξανδρούπολη.

Η Dasteri A.E. ανέλαβε ένα έργο κόστους 3.6 εκ ευρώ, που είναι το πρώτο στην Ελλάδα και μέρος ενός προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας που “τρέχει” από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας” και αφορά όλους τους δήμους της χώρας. Στην ολοκλήρωση του προγράμματος -και αφού όλοι οι δήμοι έχουν αντικαταστήσει τους λαμπτήρες των δρόμων με λαμπτήρες εξοικόνομησης ενέργειας- η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα  εξοικονομεί 120 εκ ευρώ σε ετήσια βάση και θα δαπανά ενέργεια κατά 70% λιγότερο από ό,τι σήμερα. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης, τα εγκαίνια αυτού του προγράμματος γίνονται από την Αλεξανδρούπολη και μαζί εγκαινιάστηκε μια νέα σχέση κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται εξ ολοκλήρου από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το οποίο ο δήμος Αλεξανδρούπολης έλαβε το σχετικό δάνειο “με πολύ ευνοϊκούς όρους” όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΠΔ Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης. Μέσω του ΤΠΔ στη χρηματοδότηση συμμετέχει και η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο δήμος Αλεξανδρούπολης εκτιμά ότι θα έχει αποσβέσει την δαπάνη του έργου σε 4.5 χρόνια από την ολοκλήρωση της αλλαγής των λαμπτήρων.

Το συγκεκριμένο έργο ωστόσο είχε προκαλέσει μεγάλη δημόσια συζήτηση και ανταλλαγή αντεγκλήσεων σε πολιτικό επίπεδο, ειδικά δε μετά το πρώτο “πάγωμά” του, το οποίο όμως άρθηκε με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο απεφάνθη ότι όλοι οι όροι του διαγωνισμού ανάδειξης αναδοχου ήταν νόμιμοι. Στη συζήτηση αυτή, είχαν λάβει μέρος αυτοδιοικητικοί από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και από την κεντρική πολιτική σκηνή, θέτοντας τον κο Λαμπάκη στη θέση του υπόλογου επειδή “εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα υποστηρίζοντας ‘στημένους’ διαγωνισμούς”, όμως τώρα όλοι αυτοί θα δοκιμάσουν τη μήνι του, αφού όπως είπε θα στραφεί νομικά εναντίον τους, εάν δεν του ζητήσουν συγγνώμη.

Στην υπογραφή της σύμβασης που έγινε στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης συμμετείχαν οι εικονιζόμενοι της φωτογραφίας. Από αριστερά προς τα δεξιά:

Γιάννης Δαστερίδης – Μηχανολόγος Dasteri A.E.
Γιώργος Παντελίδης – Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Αλεξανδρούπολης
Βασίλης Δαστερίδης – Στέλεχος Dasteri A.E.
Βαγγέλης Λαμπάκης – Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Γιάννης Δαστερίδης – Στέλεχος Dasteri A.E.
Βασίλης Τσολακίδης – Πρόεδρος ΚΑΠΕ
Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης – Πρόεδρος ΤΠΔ
Νίκος Δαστερίδης – Ιδρυτής Dasteri A.E.
Γιάννης Φαλέκας – Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Δ. Αλεξανδρούπολης
Γιώργος Κουκουράβας – Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Αλεξανδρούπολης
Κώστας Γκοτσίδης – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Αλεξανδρούπολης