Πολιτικό πινγκ-πονγκ στην πλάτη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών παίζουν Ερντογάν – Τσίπρας

Αντικείμενο ενός πινγκ – πονγκ δηλώσεων έγιναν τις τελευταίες ημέρες ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης – οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, για περίπου δύο μήνες.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στους δυο νεαρούς στρατιωτικούς, η περιπέτεια τους αποτέλεσε το Σαββατοκύριακο αφορμή για μια ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε από την πλευρά της Τουρκίας και τον Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος αφού έκανε μία “επίθεση φιλίας” στην Ελλάδα έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών μας, με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που είχαν έρθει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της γειτονικής χώρας.

Σηκώνοντας το γάντι ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι “σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.

Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις”

Να θυμίσουμε ότι η ανακοίνωση των προώρων εκλογών στην Τουρκία έχει κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι μέχρι τη διεξαγωγή τους (στις 24/06), δεν πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, επειδή μία τέτοια εξέλιξη δεν θα συνέφερε τον Ρ.Τ. Ερντογάν στην προεκλογική του εκστρατεία. Ανάμεσα στους “πολλούς” συγκαταλέγεται και ο αν. Υπουργός Άμυνας Φώγης Κουβέλης, ο οποίος εξέφρασε αυτή την άποψη από δημόσιο βήμα.

Παράλληλα, οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη εξακολουθούν να δέχονται επισκέψεις πολιτικών διαφόρων βαθμίδων και χώρων, με πιο πρόσφατες αυτές του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ ευτυχώς τα επισκεπτήρια στη φυλακή της Αδριανούπολης γίνονται απροσκοπτα στις ορισμένες ημερομηνίες.