Η ΕΠΟΦΕ τίμησε το Μαύρο Πάσχα” των Θρακών

Για άλλη μία χρονιά, με πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής των Ελληνων της Ανατολικής Θράκης που συντελέστηκε το 1914, αρχής γενομένης από την 6η Απριλίου εκείνου του έτους, που ήταν και Πάσχα.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές που επικαλείται η ΕΠΟΦΕ, δεν πρόκειται απλώς για σφαγή Ανατολικοθρακιωτών, αλλά για Γενοκτονία, υπεύθυνο για το οποίο ορίζεται το τότε νεοτουρκικό κίνημα, που αποτέλεσε τον προπομπό του Κεμαλισμού.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές της ΕΠΟΦΕ η σφαγή του 1914 είχε αφήσει τουλάχιστον 100.000 νεκρούς και γι’ αυτό ο λόγο η Ένωση ζητά πλέον να χαρακτηριστεί επίσημα ως “Γενοκτονία”.

Η ΕΠΟΦΕ ετοιμάζει και σχετικό φάκελο, ώστε η ελληνική Βουλή να αναγνωρίσει την 6η Απριλίου ως ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, κατ’ αντιστοιχία της 19ης Μαΐου, που είναι αφιερωμένη στην Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού – πάλι από τους Τούρκους.

Εφόσον η ελληνική Βουλή αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ανατολικοθρακιωτών, θα κινηθούν διαδικασίες ώστε να αναγνωριστεί και από την Τουρκία.

• Δείτε φωτογραφίες από τ ην επιμνημσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων που έγινε στο μνημείο των Βιζβίζηδων στην Αλεξανδρούπολη (σ.σ. η ίδια τελετή έγινε ταυτόχρονα και σε άλλες τρεις πόλεις του Έβρου)