Το σήμα της Nike είναι εμπνευσμένο από τη Νίκη της Σαμοθράκης;

Είναι πολύ πιθανό! Ναι, είναι πολύ πιθανό, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα Logos ανά τον κόσμο να είναι εμπνευσμένο από τη Νίκη της Σαμοθράκης και θα εξηγήσουμε γιατί.

Το σήμα της Nike δημιουργήθηκε το 1971 από την γραφίστα Κάρολιν Ντέιβιντσον κατά παραγγελία του Φιλ Νάιτ, ο οποίος είχε αποφασίσει την περίοδο εκείνη να δημιουργήσει την δική του σειρά αθλητικών παπουτσιών για δρομείς.

Η Καρολίν μάλιστα είχε πληρωθεί με το πενιχρό ποσό των 35 δολαρίων για τη δημιουργία της, η οποία -εν τω μεταξύ- δεν είχε ενθουσιάσει αρχικά τον ιδρυτή του σημερινού κολοσσού, αλλά ήταν περισσότερο μία λύση ανάγκης.

Σήμερα, το σήμα της Nike είναι γνωστό ως Swoosh (που σημαίνει τον ήχο που προκαλείται απο το φύσημα του ανέμου η τη ροή του νερού) και όλες οι θεωρίες συγκλίνουν στο ότι η βασική πηγή της προέλευσής του είναι η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επίσημη δήλωση γι’ αυτό από τον ιδρυτή της εταιρείας ή τη γραφίστα.

Πάντως είναι δεδομένο ότι το όνομα NIKE είναι η λατινική μεταφορά του ελληνικού ονόματος Νίκη και προέρχεται από την ομώνυμη αρχαιοελληνική θεότητα, μιας και ο Φιλ Νάιτ ήταν λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Και επειδη η γνωστότερη αναπαράσταση της θεάς Νίκης ανά τον κόσμο, είναι το άγαλμα που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και προέρχεται από το νησί του Έβρου, όλα συγκλίνουν στο ότι το Swoosh σχετίζεται με το παγκοσμίου φήμης γλυπτό.

Πάντως στην αρχαία Ελλάδα, η θεά Νίκη αναπαρίστατο πάντα φτερωτή, με εξαίρεση την Άπτερο Νίκη που ήταν τοποθετημένη στο ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα κι αυτό γιατί οι Αθηναίοι πίστευαν ότι εφόσον την είχαν αναπαραστήσει χωρίς φτερά, η Νίκη δεν θα εφευγε ποτέ από την πόλη τους.

Για την ιστορία, να πούμε ότι η Nike εν τέλει αποκατέστησε την γραφίστα Ντέιβιντσον, αργότερα όταν πια η εταιρία είχε εδραιωθεί στην παγκόσμια αγορά.