Αλεξανδρούπολη: Αυτά έγιναν στην ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα των μουσουλμάνων της Άβαντος

Πολλές παρουσίες, “λαμπερές” απουσίες, ένα απειλητικό μήνυμα και μια σειρά από προβλήματα λίγο ή πολύ γνωστά συνέθεσαν τελικά το σκηνικό της ευρείας σύσκεψης που έγινε στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης με θέμα την καθημερινότητα των μουσουλμάνων κατοίκων της οδού Άβαντος και την βελτίωσή της.

Η σύσκεψη προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από το αίτημα που είχε από καιρό υποβάλλει ο σύλλογος “Αλληλεγγύη και Ανάπτυξη” που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Άβαντος, όμως πρόθεση και του κου Λαμπάκη ήταν να συμμετάσχουν σε αυτήν το δυνατόν περισσότεροι φορείς, που οι αρμοδιότητες τους άπτονται διαφόρων εκφάνσεων της ζωής των μελών της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, ειδικότερα δε μετά την κοινή διαπίστωση των παρισταμένων ότι η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της Αβαντος περνάει πρωτίστως από το σχολείο με την βουλευτή Έβρου Νατάσα Γκαρά να καλεί τους παριστάμενους γονείς να συνδράμουν στην καταπολέμηση της λεγόμενης “σχολικής διαρροής”, στέλνοντας τα παιδιά τους στο σχολείο.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, το λόγο πήρε και η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Ειρήνη Αλεξά, που ζήτησε επανάληψη της συνάντησης στο μέλλον, με δεδομένο ότι δεν ήταν παρόντες άπαντες οι προσκεκλημένοι.

O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Χατζημιχαήλ, που τυγχάνει και στέλεχός της Νέας Δημοκρατίας, στάθηκε στο γεγονός ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην παιδεία προκειμένου η περιοχή και οι κάτοικοι της να βελτιώσουν την καθημερινότητά της.

Από τους οικονομικούς παράγοντες της πόλης, εκπροσωπήθηκε και το Επιμελητήριο από τον πρόεδρο του Χριστόδουλο Τοψίδη που πρόετρεψε, ειδικότερα τους νέους, να τολμήσουν επιχειρηματικά αξιοποιώντας εργαλεία του Επιμελητηρίου, καθώς και το παράρτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου στη Θράκη δια του προέδρου του Μενέλαου Μαλτέζου, ο οποίος κινήθηκε περίπου στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, που προήδρευσε της σύσκεψης τόνισε τις ενέργειες που έχει κάνει η παράταξή του, ως άρχουσα, προς όφελος των κατοίκων της Άβαντος, προτάσσοντας το αντιπλημμυρικό έργο μετά τη μεγάλη πλημμύρα του 2014, το οποίο εξάλειψε τον κίνδυνο πλημμύρας “150 σπιτιών που πλημμύριζαν κάθε χρόνο” όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ στα θετικά συμπεριέλαβε και τη λειτουργία του ΤΟΜΥ της πόλης στον πρώτο όροφο του Β’ ΚΑΠΗ, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη συνοικία, ακριβώς για να εξυπηρετεί αυτή την ομάδα πολιτών που απαρτίζεται από πολλούς ανασφάλιστους και άπορους.

Παρόλα αυτά ο κος Λαμπάκης δεν απέφυγε να παραδεχτεί ότι η δημοτική αρχή της οποίας προΐσταται, έχει κάνει λάθη, τα οποία όμως -όπως είπε- στοχεύει να διορθώσει στο μέλλον λύνοντας προβλήματα ως θέματα ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ενώ αρνήθηκε μετ’ επιτάσεως ότι έχει χρησιμοποιήσει τους κατοίκους της οδού Άβαντος για ψηφοθηρικούς λόγους. Αφορμή για την αντίδρασή του στάθηκε ένα σχετικό σχόλιο που έκανε κατά την τοποθέτηση της η κα Νικη Δραμανίδου της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση.

Πέρα από τη Λαϊκή Συσπείρωση, το παρών στη σύσκεψη έδωσαν και οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, πλην της ΑΝΑΣΑ, ο επικεφαλής της οποίας είχε δηλώσει με status στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι δεν επρόκειτο να παραστεί διατηρώντας επιφυλάξεις και για το περιεχόμενό της, αλλά και για το ποιόν ενός εκ των “διοργανωτών” της, ήτοι του κου Δαγλή Γιασάρ, που προεδρεύει του συλλόγου “Αλληλεγγύη και Ανάπτυξη” και όπως έχει ήδη αναφερθεί ήταν ο βασικός μοχλός πίεσης για τη διοργάνωσή της.

Ο κος Δαγλή κάνοντας την έναρξη των τοποθετήσεων της σύσκεψης αναγνώρισε τις αδυναμίες που έχει η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα των κατοίκων της Άβαντος και γι αυτό το λόγο ζήτησε “να έρθει το κράτος σε αυτούς” ώστε να επιτευχθεί η ένταξή τους στην συνολική κοινωνία του δήμου Αλεξανδρούπολης που προϋποθέτει βέβαια την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, αλλά και της παραβατικότητας που καταγράφεται στην περιοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίλογος του κου Δαγλή, αφού προηγουμένως είχαν ακουστεί οι απόψεις όλων παριστάμενων και είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες που παρέχει σε αυτούς τους ανθρώπους το Πολυκοινωνικό του δήμου Αλεξανδρούπολης ως η κατ’ εξοχήν δομή έκφρασης της κοινωνικής του πολιτικής. Η κατάσταση περιγράφηκε από τον πρόεδρο του, Αντώνη Βαμβακερό που στάθηκε κι αυτός στο πρόβλημα του αναλφαβητισμού και δη των ενηλίκων, που επαγωγικά το μεταφέρουν και στα παιδιά τους. Σημείωσε δε, ότι το Πολυκοινωνικό έχει “τρέξει” κατά καιρούς εργαστήρια επιμόρφωσης όμως παρουσιάζονται δυσλειτουργίες που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να ξεπεραστούν (λόγω της στάσης που κρατούν οι κάτοικοι της Άβαντος).

Από τη σύσκεψη απουσίασε εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αν και από ορισμένους ομιλητές επισημάνθηκε το γεγονός ότι αντίστοιχες κοινότητες με αυτή της οδού Άβαντος υπάρχουν και αλλού στην ΑΜΘ, ενώ μία ακόμα υπάρχει σίγουρα στο δήμο Αλεξανδρούπολης και είναι εγκατεστημένη στις Φερες.  Ο πρόεδρος του οικείου συλλόγου Ραμαντάν Ερσίν ήταν παρών στη σύσκεψη και έθεσε και αυτός τα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα με τα δύο βασικότερα να είναι η εκπαίδευση και η στέγαση.

Εν τω μεταξύ από τις δύο ειδήσεις που έβγαλε η σύσκεψη αυτή, η μία αφορούσε το στεαγαστικό-οικιστικό πρόβλημα των κατοίκων του τέρματος της οδού Άβαντος και ήρθε από τον πολεοδόμο του δήμου Διονύση Μαστορόπουλο, ο οποίος είπε ότι αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με την οδό Γιαννούτσου και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης. Ο κος Μαστορόπουλος όμως είπε ακόμη ότι η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής είναι ταχεία -αν και προβληματική- και είναι δύσκολο να συμπεριληφθούν όλα τα κτίσματα στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης.

Η δεύτερη είδηση ήρθε από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα που είπε, είπε και ότι το πρωί της ημέρας της σύσκεψης βρήκε στο γραμματοκιβώτιο του ένα σημείωμα που το χαρακτήρισε “απειλητικό”. Πάντως ο γράφων το σημείωμα αυτό τον χαρακτήριζε (τον κο Δήμαρχο) “Ερντογάν” και έγραφε: “πως την είδες και τους θέτεις σε ακραιφνή κοινωφελή εργασία, Ερντογάν; Το μέλλον το παίρνουμε από τους απογόνους μας. Το μέλλον ανήκει στο Θεό”.

Η σύσκεψη διήρκησε λίγο περισσότερο από δύο ώρες, ενώ αξιοσημείωτος ήταν ο αριθμός των μελών της κοινότητας που την παρακολούθησαν και μάλιστα πολλοί εξ αυτών μέχρι το τέλος.