Ανήσυχοι οι συνοριοφύλακες του Έβρου για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές

Tην έντονη ανησυχία τους για τη συνεχή αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τελευταία στον Έβρο εκφράζουν οι συνοριοφύλακες του νομού, δια του προέδρου τους Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά.

Ούτε καν η πλημμύρα του ποταμού Έβρου λειτούργησε αποτρεπτικά για τους διακινητές των προσφύγων και των μεταναστών, που συνέχιζαν τη δράση τους ακόμη και οταν τα νερά είχαν καλύψει σχεδόν όλο τον κάμπο του νομού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να “πεθάνουν οικογένειες” όπως λέει ο κος Γιαλαμάς, που μεταξύ άλλων επισημαίνει και την ψυχολογική φόρτιση του ιδίου και των συναδέλφων τους όταν καλούνται να διαχειριστούν “οικογένειες με μικρά παιδιά που τραβάν όλο αυτό το Γολγοθά για να έρθουν στη χώρα μας ή να πάνε σε άλλες χώρες”.

Αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης εισερχομένων είναι η υπερ-πληρότητα των δομών υποδοχης, φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στον Έβρο, με την καταστάση να οδηγείται βαθμηδόν σε αδιέξοδο.

Όλα αυτά οι συνοριοφύλακες καλούνται να τα αντιμετωπίσουν με σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και βλάβες στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, εν τούτοις υπάρχει μία θετική εξέλιξη είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της συνοριοφυλακής στον Έβρο με 155 άτομα στην περιοχή ευθύνης της Α/Δ Ορεστιάδας και 35 στην περιοχή ευθύνης της Α/Δ Αλεξανδρούπολης από την 1η Μαΐου έως την 30η Ιουνιου – δηλαδή σε μία περίοδο που “παραδοσιακά” οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στον Έβρο αυξάνονται λόγω της πτώσης της στάθμης του ποταμού.