Πώς στέκεται η ελληνική Βουλή απέναντι στην επίθεση στη Συρία – Ποια στάση κρατούν τα κόμματα

Με τη διεθνή κοινότητα να εχει το βλέμμα στραμμένο στη συντονισμένη επίθεση κατά της Συρίας, η ελληνική Βουλή παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και τα κόμματα της χώρας μας είτε δια των εκπροσώπων τους, έχουν δηλώσει τις θέσεις τους για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν από κοινού οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία μάς βρίσκουν αντίθετους 

“Οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία μάς βρίσκουν αντίθετους και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή. Ο ΟΗΕ είναι ο μόνος αρμόδιος να διενεργήσει τις έρευνες και να παραπέμψει τους ενόχους ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο πόλεμος δεν είναι η λύση για το δράμα του συριακού λαού αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Μονόδρομος οι διπλωματικές και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και ο ενεργός ρόλος των διεθνών οργανισμών. Είναι αναγκαία η κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης και ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα που θα αποτρέψει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή” αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΝΔ: Η επίθεση στη Συρία ήταν αναγκαία 

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε τη στάση της στο ζήτημα διά του Τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κομουτσάκου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι η επίθεση στη Συρία ήταν αναγκαία:
«Η καταδίκη κάθε χρήσης χημικών όπλων, πόσω μάλλον κατά αμάχων, είναι απερίφραστη. 

Δυστυχώς, αυτό που συνέβη στην πόλη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, δεν ήταν μεμονωμένο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν τέτοια όπλα στη Συρία.

Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων για την αποφυγή επανάληψης τέτοιων απάνθρωπων ενεργειών.

Η σημερινή περιορισμένη και στοχευμένη πυραυλική επίθεση σε συγκεκριμένους στόχους στη  Συρία κατέστη αναγκαία μετά την αποτυχία της διπλωματίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Όπου τελικώς δεν υιοθετήθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση, παρά το ότι είχε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τώρα χρειάζεται να επικρατήσει σύνεση και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση και γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή. Κάτι που θα είχε απρόβλεπτες, μακροχρόνιες και διευρυμένες αρνητικές συνέπειες. 

Ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να εμπλακούν πιο ενεργά και αποτελεσματικά στη διαχείριση και την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Συρία».

Κίνημα Αλλαγής:”Επιβάλλεται έρευνα για τα χημικά στη Συρία”

«Επιβάλλεται η έρευνα από τον ΟΗΕ για την χρήση χημικών και για τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται», είναι το σχόλιο του ΚινΑλ για τη συριακή κρίση.

ΚΚΕ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι συμμέτοχη των βομβαρδισμών στη Συρία 

Από την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας καταδίκασε την επίθεση στη Συρία, αλλα κατηγόρησε και την ελληνική κυβέρνηση για συμμετοχή, αιτιολογώντας τη άποψή του ως εξής:

“[…] Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζει ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο. Έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα. Συνεργάζεται στρατιωτικά με κράτη – δολοφόνους, όπως το Ισραήλ. Πρέπει να ντρέπονται.

Αλλά κι εδώ δεν πρωτοτυπούν οι υποκριτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουν ότι έκανε πάντα η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία. Ότι έκανε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν λίγα χρόνια. Από τη μια μεριά έδινε «γη και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές για να εξαπολύουν τις επιθέσεις τους, στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν… Και από την άλλη, έβγαζαν δακρύβρεχτες ανακοινώσεις για τους πολέμους, προσπαθώντας να δικαιολογηθούν και για τις «δεσμεύσεις που ως χώρα είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν»!

Τα ίδια κάνει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της να εμφανιστεί «αθώα του αίματος» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κλιμακώνεται. Δεν είναι όμως αθώα του αίματος που χύνεται. Κι ας παριστάνουν οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων τους «έκπληκτους» για το μακελειό και για την «αναλγησία» των «ισχυρών»!

Η πραγματικότητα δείχνει ότι είχαν και έχουν άμεση εμπλοκή σε αυτό το έγκλημα διαρκείας. Οι χιλιάδες ανεφοδιασμοί αμερικανικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών σε ελληνικό έδαφος, στη βάση της Σούδας και αλλού. Η στάθμευση των drones των ΗΠΑ στη Λάρισα […]”

Το Ποτάμι: Πρέπει να υπάρξει μια σχετική ηρεμία στην περιοχή

Από τη Λέσβο σχολίασε τις εξελίξεις στη Συρία ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Η δήλωσή του:

«Όταν βλέπεις τη φωτιά στη γειτονιά σου να μεγαλώνει δεν μπορεί παρά να ανησυχείς. Η Ελλάδα και ειδικά τα νησιά μας, η Λέσβος, έχει πληρώσει ένα βαρύ τίμημα γι’ αυτόν τον πόλεμο. Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους και θα συνεχίσουν να προσπαθούν, μαζί και εμείς και βέβαια μαζί και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Για να δοθεί μια λύση. Για να μην έχουμε άλλα θύματα, να μην έχουμε άλλους πρόσφυγες και να υπάρξει μια σχετική ηρεμία στην περιοχή»

Ένωση Κεντρώων: Να αναληφθει ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη Συρία 

Ο Βασίλης Λεβέντης, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό της Συρίας, δήλωσε: “

θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία ειρηνευτική για να παύσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσει διεθνής συνάντηση για το μέλλον της Συρίας που θα υποχρεώνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσυρθεί από το Αφρίν και να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και το απαραβίαστο των συνόρων”

Υπέρ του Άσαντ η Χρυσή Αυγή 

Η θέση της Χρυσής Αυγής για την επίθεση είναι η εξής: “Οι βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης Άσαντ και του συριακού Έθνους συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μέρος του συνολικού σχεδίου του διεθνούς σιωνισμού για κυριαρχία στην Μέση Ανατολή και αιχμή του δόρατος της Δύσεως ενάντια σε Ιράν, Ρωσία και Κίνα. Όσοι τις χειροκροτούν (ΝΔ και λοιποί) ταυτίζονται με τον εγκληματία Ερντογάν”