Είναι ο Πάνος Καμμένος ο βασικός υπαίτιος της ελληνοτουρκικής κρίσης;

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο φωτογραφίζει ως τον βασικό αίτιο για την βαθιά κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα Dailysabah.com.

Σε άρθρο που φιλοξενεί ο ιστότοπος και υπογράφει ο Στέλιος Μπερμπεράκης, με λίγα λόγια η θέση που προβάλλεται είναι ότι ενώ οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία διήγαγαν φάση εξομάλυνσης, η στάση και η ρητορική του Πάνου Καμμένου, πυροδότησαν μία βαθιά κρίση. Στο ίδιο άρθρο μάλιστα αναφέρεται ότι ο Πάνος Καμμένος χρησιμοποιεί εθνικσιτική ρητορική για ψηφοθηρικούς λόγους, στοχεύοντας ακόμα και σε ψήφους από τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Το άρθρο, που έχει τίτλο: “Ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις”

Η ξαφνική ένταση των τουρκοελληνικών σχέσεων, η εκατέρωθεν αρνητική προβολή και οι υπερβολές των ΜΜΕ, έχουν προκαλέσει πανικό στην ελληνική κοινή γνώμη.

Μετά βίας έχει περάσει μία ημέρα χωρίς η Τουρκία να απασχολεί τους τίτλους των ελληνικών ΜΜΕ. Τίτλοι όπως «Η νέα προβοκάτσια της Τουρκίας», «Προβοκατόρικες δηλώσεις από την Τουρκία» και «η Τουρκία παραβιάζει πάλι τον ελληνικό εναέριο χώρο», δημιουργούν αίσθημα επερχόμενου πολέμου στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ωστόσο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν βελτιωθεί από το 2002 όταν ο τότε πρωθυπουργός (της Τουρκίας) Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν είχε γίνει ο πρώτος Τούρκος ηγέτης που είχε μεγάλη αποδοχή και ήταν δημοφιλής στους Έλληνες. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2015, είναι δημοφιλής στην Τουρκία.

Ουσιαστικά η κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η σύγκρουση των δύο χωρών ξεκίνησε μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα, στις 15 Ιουλίου 2016.

Η απόδραση των οκτώ πραξικοπηματιών στρατιωτικών από την Τουρκία προς την Ελλάδα το πρωί της 16ης Ιουλίου 2016 και το αίτημα τους για πολιτικό άσυλο, είχαν καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που την περίοδο εκείνη ήταν σε φάση εξομάλυνσης.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών πυροδοτήθηκε από τον Έλληνα κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, που είναι γνωστός για τις εθνικιστικές του τάσεις.

Επιπλέον, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία εξέγειρε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν κατά την επίσκεψη του τον Δεκέμβριο του 2017, ήταν το κερασάκι στην τούρτα, ενώ η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις αρχές Μαρτίου οι οποίοι κατά λάθος παραβίασαν τα σύνορα και εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος, ήταν το τελευταίο περιστατικό που κλιμάκωσε την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούν σε εθνικά θέματα, δημιούργησαν κυβερνητικό συνασπισμό το 2015 καθώς αμφότεροι διακονούν μία πολιτική κατά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ σχετικά με την οικονομική κρίση.

Οι διαφωνίες μεταξύ του Τσίπρα, ο οποίος θέλει να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία, και του Καμμένου, που ενισχύει την αντι-Τουρκική ρητορική, περιλαμβάνουν και τις πρόσφατες απειλές εναντίον της Τουρκίας.

Η σθεναρή αντι-Τουρκική θέση και ρητορική του Πάνου Καμμένου ο οποίος έχει λάβει και αιχμηρές απαντήσεις από Τούρκους πολίτικους, έχουν περιπλέξει τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Άγκυρα.

Ωστόσο, πίσω από την εθνικιστική στάση του Πάνου Καμμένου βρίσκεται η μη αποδοχή των ΑΝΕΛ από τους Έλληνες.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό των ΑΝΕΛ είναι μικρότερο από 3% και αυτό ωθεί τον Καμμένο να εφαρμόζει τον εθνικισμό ως στρατηγική  ενόψει των εκλογών του 2019. Επιπλέον, αυτή η στρατηγική στοχεύει και στην άντληση ψήφων από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Καμμένος βάζει το πολιτικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό. Την ίδια ώρα, πολλοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένοι από τη σιωπή του Τσίπρα σχετικά με τις ενέργειες των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου.

Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να καταρτίσουν μία θετική ατζέντα μεταξύ τους, είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο Τουρκος πρωθυπουργός  Μπιναλή Γιλντιρίμ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη.

Συμφωνα με (τουρκικές) κυβερνητικές πηγές, ο Γιλντιρίμ είπε (στον Τσιπρα) ότι οι δύο χώρες πρεπει να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να διαχειριστούν τα προβλήματά τους με ένα εποικοδομητικό τρόπο, μέσω διαλόγου.

«Οι δύο πρωθυπουργοί συμφωνησαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον» ανέφερε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιλντιρίμ, επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του Έλληνα πιλότου που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα την Πέμπτη.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι ο πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος, 34 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το Mirage 2000-5 που χειριζόταν έπεσε στη θάλασσα καθώς προετοιμαζόταν να προσγειωθεί έχοντας ολοκληρώσει μία επιχειρησιακή αποστολή.

Δείτε το πρωτότυπο, εδώ