Ο δρόμος προς τη Γη της Επαγγελίας περνάει μέσα από τη Νέα Βύσσα

Ενώπιον ενός θεάματος που ραγίζει καρδιές βρίσκονται καθημερινά οι κάτοικοι της Νεας Βύσσας του δήμου Ορεστιάδας, που βλέπουν πολυμελείς ομάδες προσφύγων και μεταναστών να διασχίζουν πεζή τον οικισμό τους προερχόμενοι προφανώς από τον ποταμό Έβρο και πηγαίνοντας άγνωστο που.

Όπως περιγράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η κα Φανή Μπαχαρίδου “πάνω από 200 άτομα καθημερινά διασχίζουν τη Νέα Βύσσα” και οι περισσότεροι από αυτούς είναι “νέοι σε ηλικία με μωρά ή μικρά παιδιά”.

Αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ποταμός Έβρος με την ανεβασμένη στάθμη και τις πλημμυρισμένες όχθες του ένθεν κακείθεν, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν τις ζωές τους αυτοί οι άνθρωποι, πιστεύοντας ότι αν καταφέρουν να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο θα φτάσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Να θυμίσουμε πάντως ότι κατά τη διάρκεια του πλημμυρικού φαινομένου, καταγράφηκαν δυο περιστατικά ομαδικής εξαφάνισης παράτυπων μεταναστών που επιχειρούσαν να περάσουν το ποτάμι χωρίς να αποκλείεται ότι οι αγνοούμενοι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και έχασαν τη ζωή τους.

Στόχος πάντως και των διερχόμενων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από τη Νέα Βύσσα είναι  η καταγραφή τους από τις αστυνομικές αρχές ώστε να καταφέρουν να πάρουν άσυλο και να συνεχίσουν προς τα ενδότερα της Ευρώπης.