Ιησού Παμβασιλεύ, τάφω σήμερον…

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και η ημέρα αυτή λογίζεται ως η κορύφωση του Θείου Δράματος, αφού ο Ιησούς “εν μνήματι κενόν κατατίθεται”. Στην Ορθόδοξη παράδοση, το μνήμα αυτό -ο τάφος του Ιησού- αναπαρίσταται με τον γνωστό σε όλους μας Επιτάφιο, που μετά τη δύση του ηλίου περιφέρεται σε όλους τους δρόμους της κάθε ενορίας.

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, οι γυναίκες κάθε ενορίας αναλαμβάνουν το στόλισμα του Επιταφίου με λουλούδια, και με πολλή προσήλωση δημιουργούν συνήθως ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Κάθε χρόνο οι γυναίκες των ενοριών βάζουν όλο και περισσότερη φαντασία στην προσπάθεια τους να φτιάξουν έναν όσο το δυνατόν ομορφότερο Επιτάφιο, προς τιμήν του “Δεσπότη των πάντων που σήμερα καθοράται νεκρός”.

Στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου στην Αλεξανδρούπολη, οι γυναίκες φέτος εργάστηκαν επί πολλές εβδομάδες για να στολίσουν τον Επιτάφιο τους με… χάντρες και παγιέτες. Εκτός από τα λουλούδια, τον Επιτάφιο του Αγίου Νεκταρίου στολίζουν τέσσερα παγώνια φτιαγμένα με την ιδιαίτερη τεχνική κατά την οποία χάντρες και παγιέτες καρφώνονται σε φελιζόλ, δημιουργώντας εντυπωσιακά μοτίβα.