Ο Ερντογάν και ο Πούτιν εγκαινίασαν την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιού της Τουρκίας

 

Η κατασκευή του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειεας εγκαινιάστηκε στην Τουρκία σε μία τελετή που παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βάντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για το Εργοστάσιο Πυρηνικης Ενέργειας του Ακκουγιού.

Στο πρώτο του ταξίδι εκτός Ρωσίας μετά την επανεκλογή του στην Προεδρία ο Πούτιν έφτασε στην Άγκυρα την Τρίτη (3/4) για να συμμετάσχει στην τελετή και την επόμενη ημέρα σε μία σύνοδο για το θέμα της Συρίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος μέσα στο 2017 είχε επτά συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν στα ενεργειακά θέματα και εν μέσω της συριακής κρίσης και ενώ η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις της με τη Δύση.

Στην τελετή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ρ.Τ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία εφαρμόζει διάφορα στρατηγικά projects σε συνεργασία με τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων η προμήθεια των πυραύλων S-400, ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream και το Πυρηνικό Εργοστάσιο του Ακκουγιού.

«Όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία και οι τέσσερις μονάδες του, το εργοστάσιο του Ακκουγιού, θα καλύπτει το 10% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, που σήμερα καλύπτονται από πετρέλαιο, αέριο και άνθρακα» είπε ο Ρ.Τ. Ερντογάν.

Ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι η λειτουργία του εργοστασίου στο Ακκουγιού, θα είναι η επισφράγιση της δυναμικής σχέσης της Ρωσίας με την Τουρκία σε επίπεδο φιλίας και συνεργασίας.

«Το εργοστάσιο του Ακκουγιού είναι ένα αναπτυξιακό βήμα για την τουρκική οικονομία» δήλωσε ο Β. Πούτιν, προσθέτοντας ότι 350 τουρκικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ.

Ο πυρηνικός σταθμός του Ακκουγιού θα κοστίσει 20 δις δολάρια και θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Η ρωσική Rosatom κατέχει συμμετέχει σε ποσοστό 51% στην κοινοπραξία και θα πουλήσει το υπόλοιο 49%.