Νέο ‘πεσκέσι’ για τη Σαμοθράκη: 194.900 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών

Καλά νέα για τη Σαμοθράκη φερνει η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, αφού σε ερώτηση που συνυπέγραψε για την οικονομική ενίσχυση του νησιού, η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι η εξής:

Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. πρωτ. 2364/2017/02-03-2018 εγγράφου μας και σε απάντηση της Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, με θέμα «Περιβαλλοντική προστασία της Σαμοθράκης και μέτρα διαχείρισης των φυσικών καταστροφών» και η οποία μας διαβιβάστηκε με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3180/19-12-2017 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας διαβιβάζουμε, για ενημέρωσή σας, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2607/12-01-2018 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα.
Τέλος, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, αλλά και καθώς θα επιθυμούσαμε να τονίσουμε ότι η κυβερνητική στρατηγική αναφορικά με τη διαχείριση των καταστάσεων που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές δεν εξαντλείται στο πεδίο της εκ των υστέρων ανακούφισης των πληγεισών κοινοτήτων, σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Σαμοθράκης εντάσσεται στην Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών περί έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 88 μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων της χώρας, για το 2018, με συνολικό ποσό ύψους 20.597.000 ευρώ, η οποία εκδόθηκε στις 20-03-2018 (ΑΔΑ: 6ΧΦΜ465ΧΘ7-ΣΝΕ).
Πράγματι, το Υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει εκτάκτως τους Δήμους αυτών των κατηγοριών
για δεύτερο συνεχές έτος, αντιλαμβανόμενο τις επιπρόσθετες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, συγκριτικά με Δήμους άλλων κατηγοριών. Γι’ αυτό και τα κριτήρια κατανομής της ενίσχυσης καθορίζονται βάσει γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών, συνδεόμενων με την νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό.
Οι εν λόγω ενισχύσεις διατίθενται στους δικαιούχους Δήμους για την κάλυψη είτε λειτουργικών τους δαπανών, είτε για επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα και θα αποδοθούν με χρηματικές εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Σαμοθράκης θα λάβει ποσό ύψους 194.900 ευρώ.