Πολλοί αγρότες του Έβρου ΔΕΝ θα σπείρουν φέτος, λόγω των πλημμυρών

Ακαλλιέργητα θα μείνουν φέτος χιλιάδες στρέμματα στο νομό Έβρου, αφού θεωρείται πλέον δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών του νομού έχουν χάσει την καλλιεργητική περίοδο ελέω νερού.

Τα νερά του πλημμυρισμένου Έβρου, σε συνδυασμό με τα προϋπάρχοντα όμβρια ύδατα έχουν καταστήσει τις καλλιεργητέες εκτάσεις του νομού, μη προσβάσιμες – ειδικότερα στο κεντρικό και νότιο τμήμα του.

Τα νερά θα φύγουν μετά από ένα μήνα και ας μας πει ένας γεωπόνος τι θα σπείρουμε μετά από ένα μήνα για να θερίσουμε τον Σεπτέμβριο. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να αλωνίσουμε και να θερίσουμε τον Δεκέμβριου” δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, που είδε όλους τους παραποτάμιους οικισμούς του δήμου του, να χάνουν τις καλλιεργητέες εκτάσεις τους κάτω από νερό.

Αντίστοιχα περιγράφει την κατάσταση μιλώντας στο “R”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής, που ηγείται ενός συλλόγου στον οποίο συντονίζονται (και) οι αγρότες των Φερών. “Οι αγρότες είναι σε απόγνωση, ελπίζουμε να τελειώσει το φαινόμενο για να δούμε τι πραγματικά θα γίνει από δω και πέρα. Φέτος ο χειμώνας, ενώ ήταν ήπιος από την πλευρά του κρύου, είχε πάρα πολλές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμύρες και από τις βροχές και τώρα έχουμε το φαινόμενο να σπάνε πάλι αναχώματα και να μπαίνει το νερό μέσα στα χωραφια και να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η όλη κατάσταση. Και μη ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια περίοδο, που κάποιες καλλιέργειες θα έπρεπε ήδη να είχαν σπαρθεί, όπως τα ηλιόσπορα. Θα υπάρξουν αλλαγές σε πολλές περιοχές στις καλλιέργειες” είπε χαρακτηριστικά.