Στη Σαουδική Αραβία θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο πάρκο φωτοβολταϊκών

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο ετοιμάζει η Σαουδική Αραβία σε συνεργασία με την SoftBank καθώς υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για να κατασκευάσουν έργο ύψους 200 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ξεπερνά σε μέγεθος οτιδήποτε έχει γίνει μέχρι τώρα και η πρόθεση για το συγκεκριμένο project ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον ιδρυτή της SoftBank, Masayoshi Son, σε εκδήλωση της Νέας Υόρκης παρουσία του Σαουδάραβα πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Όπως φαίνεται ο ηγέτης της μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής πετρελαίου αναζητά να διαφοροποιήσει τις πηγές των εσόδων και να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Η συμφωνία αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την πρόσβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η οποία για πολλά χρόνια και μέχρι το 2017 παρέμενε μπλοκαρισμένη . Τότε, οι υπουργοί έκαναν την αρχή υλοποιώντας τον πρώτο διαγωνισμού για 300 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance, το έργο των 200 γιγαβάτ που σχεδιάζει η Softbank να κατασκευάσει στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας είναι 100 φορές μεγαλύτερο από το αμέσως επόμενο που είχε προταθεί και αφορά σε διπλάσια παραγωγή σε σχέση με εκείνη που είχε η παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών πέρυσι.

Όπως ανέφερε ο πρίγκηπας Μοχάμεντ, «πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι τολμηρό, έχει ρίσκο και ελπίζουμε να πετύχουμε».

Αν κατασκευαστεί το έργο θα οδηγήσει σε τριπλασιασμό των δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Όπως ανέφερε ο Son, το έργο θα δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας και θα επιφέρει εξοικονόμηση στο κόστος ενέργειας η οποία θα φθάνει τα 40 δις δολάρια. Το έργο θα φθάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του μέχρι το 2030, κάτι που μπορεί να κοστίσει μέχρι και 1 δις δολάρια το γιγαβάτ, όπως ανέφερε.

«Το βασίλειο έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, μεγάλες εκτάσεις γης, φοβερούς μηχανικούς, πολύ καλό εργατικό δυναμικό, και το σημαντικότερο, τις καλύτερες προοπτικές», σημειώνει ο Son.

Η συμφωνία αυτή καθιστά ακόμη πιο στενές τις σχέσεις της SoftBank με τη Σαουδική Αραβία και προωθεί τις φιλοδοξίες του πρίγκηπα για διαφοροποίηση στην οικονομία του. Η SoftBank φέρεται να σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 25 δις δολαρίων στη Σαουδική Αραβία την επόμενη τετραετία. Αυτό αποτελεί βοήθεια για τον πρίγκηπα Μοχάμεντ, ο οποίος ηγείται της πρωτοβουλίας Vision 2030 για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας και την απεξάρτηση από τις εξαγωγές πετρελαίου.

 

 

insider.gr