Κυβερνητικός εκπρόσωπος: “Δεν έχει ζητηθεί ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους

Κατηγορηματικά διέψευσε τα σενάρια περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

“Όχι, δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως. Δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή” είπε χαρακτηριστικά ο κος Τζανακόπουλος για να συμπληρώσει ακόμα ότι “ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ακόμα ότι “μετά τη Βάρνα, μετά το Συμβούλιο Κορυφής, μετά τις σαφείς τοποθετήσεις και της Ε.Ε., (η Τουρκία) θα αλλάξει τακτική”, ωστόσο δεν μπόρεσε να πιστοποιήσει ότι η αποφυλάκιση των δυο στρατιωτικών θα γίνει πριν το Πάσχα, όπως ευχήθηκε στη Βάρνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

“Φυσικά δεν υπάρχει κάτι στα κινητά τους τηλέφωνα. Αυτό το γνωρίζουν και στην Τουρκία. Εκτιμώ ότι το γνωρίζει και ο Τούρκος εισαγγελέας και γι’ αυτό το λόγο επιχειρεί τις καθυστερήσεις. Διαφορετικά θα είχε ενημερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για το κατηγορητήριο και θα είχε προχωρήσει η ποινική διαδικασία” υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος απέδωσε τη στάση της Τουρκίας στα εσωτερικά της θέματα.

“Μετά την εισβολή στο Αφρίν, η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια εξωτερική πολιτική όξυνσης, εντάσεων, προκλητικότητας, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα ή απέναντι στην Κύπρο, αλλά απέναντι και στην Ε.Ε., απέναντι και στις ΗΠΑ. Ψήγματα αυτής της πολιτικής είχαμε δει και το προηγούμενο διάστημα, τόσο με το Προσφυγικό, όσο και με διάφορες άλλες πρακτικές, τις οποίες υιοθετούσε η Τουρκία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι έχουμε περάσει σε μια πιο μεγάλη ένταση, την οποία η Τουρκία βεβαίως προσπαθεί να καλύψει όταν βρίσκεται στα διεθνή fora, λέγοντας ότι θέλει να συνεχίσει στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Αλλά όταν επιστρέφει πίσω, φαίνεται ότι δεν τηρεί ακριβώς αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει. Η γνώμη μου είναι ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία, πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για οποιαδήποτε τέλεση παράνομης πράξης, πέραν από την άνευ δόλου είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη και να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο”, είπε χαρακτηριστικά.

*o Δημήτρης Τζανακόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Σάκη Διαμαντίδη