“Δεν έχουμε δικαίωμα να λυγίσουμε” λέει ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη

Εικοσιοκτώ ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από την φυλάκιση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, όπου είχαν οδηγηθεί μετά τη σύλληψή τους στην ελληνοτουρκική μεθόριο έχοντας (κατά δήλωση της Τουρκίας) παραβιάσει τα σύνορα και ευρισκόμενοι εντός απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης στο έδαφος της Τουρκίας.

Στους δύο νέους δεν εχει απαγγελθεί ακόμη κατηγορητήριο, ενώ οι δικηγόροι τους εχουν υποβάλλει δύο αιτήσεις αποφυλάκισης τους οι οποίες απορρίφθηκαν από το δικαστήριο της Αδριανούπολης, με το σκεπτικό ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Αδριανούπολη στην οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου τους απαγγελθεί το κατηγορητήριο.

Σήμερα πάντως (28/03) συμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δικηγοροι θα καταθέσουν ένσταση επί της δεύτερης απορριπτικής απόφασης του δικαστηρίου.

Επί ελληνικού εδάφους, οι γονεις των δύο στρατιωτικών παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις με τον Νίκο Κούκλατζη -πατέρα του Δημήτρη- να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη συνάδελφο Λαμπρινή Παπαδημητρίου: «Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του ‘Αγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα. Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».