Έβρος, ώρα μηδέν – Ο εφιάλτης των πλημμυρών είναι εδώ

Διάθεση συνεργασίας φαίνεται ότι επιδεικνύουν οι Βούλγαροι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο των πλημμυρών του Έβρου. Όπως έγινε γνωστό, η Βουλγαρία ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα προσπαθήσει να “συγκρατήσει” τη ροή των υδάτων από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ και να μην δώσει τελικά παροχή 750 κμ/sec, αλλά μικρότερη.

Όλα αυτά, ενώ τα “κουρασμένα” αναχώματα του νομού Έβρου δοκιμάζονται σκληρά, καθώς επί τουλάχιστον έναν μήνα δέχονται μεγάλες ποσότητες υδάτων από τις γειτονικές χώρες, αλλά και από τις εγχώριες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να εχουν απορροφήσει μεγάλες ποσότητες υγρασίας που τα καθιστούν πλέον ευάλωτα. Παρόλα αυτά -και τουλάχιστον μέχρι την ώρα που συντάσσεται το παρόν- καταφέρνουν να συγκρατούν τα νερά σε ικανοποιητικό βαθμό.

Οι δύο όψεις της πλημμύρας του νομού Έβρου 

Το φετινό πλημμυρικό φαινόμενο του Έβρου είναι συνδυαστικό καθώς προκύπτει από τη συνισταμένη των ομβρίων και των ποτάμιων υδάτων. Από την συνολική έκταση των 50.000 στρεμμάτων (κατά προσέγγιση) που είναι αυτή τη στιγμή πλημμυρισμένη, τα 2/3 αυτής έχουν πλημμυρίσει από όμβρια ύδατα και όχι από τα ποτάμια.

Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι εξαιτίας των ομβρίων υδάτων έχουν πλημμυρίσει περίπου 35.000 στρέμματα και τα υπόλοιπα 15.000 έχουν πλημμυρίσει από την τεχνητή κατάκλυση στα αναχώματα του Πυθίου (περ. 7.000 στρ), την τεχνητή κατάκλυση στα αναχώματα της Κορνοφωλιάς (περ. 4.000 στρ) και τη ρήξη του αναχώματος στους Ψαθάδες και κάποιων άλλων μικρής σημασίας κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Τα όμβρια άλλωστε, είναι αυτά που δεν επιτρέπουν τις αντλήσεις υδάτων από τα ποτάμια, καθώς δεν υπάρχει “χώρος” για να γίνουν παροχετεύσεις.

Η προσοχή των αρχών εστιάζεται τώρα στην περιοχή των Λαβάρων και της Μάνδρας καθώς και στο Πέταλο, δηλαδή στο Δέλτα του Έβρου όπου καταλήγει όλος ο υδάτινος όγκος.

Το ανάχωμα στην περιοχή Λαβάρων – Μάνδρας | 28.03.2018

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές του Έβρου

Οι συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας τόσο των Δήμων, όσο και της Π.Ε. Έβρου είναι συνεχείς και όλα τα αρμόδια όργανα έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Αυτό που αποφάσισαν όλοι οι δήμοι του ηπειρωτικού Έβρου είναι να θέσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλες τις περιοχές τους που επηρεάζονται άμεσα από το πλημμυρικό φαινόμενο και έχουν κάνει τα σχετικά αιτήματα προς την Π.Ε. Έβρου, ώστε αυτή με τη σειρά της να τα προωθήσει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.