“Θρησκευτική” παρέμβαση για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τη φυλακή της Αδριανούπολης

Αυτό που δεν έκανε κανένας πολιτικός αρχηγός -τουλάχιστον από την Ελλάδα- έκαναν δύο θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας, αναφορικά με την κρατηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. Ο λόγος για τους Μητροπολίτες Καστοριάς και Διδυμοτείχου, που επικοινώνησαν (ή έστω επιχείρησαν να επικοινωνήσουν) με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, ζητωντας την αποφυλάκιση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ενόψει και της εορτής του Πάσχα.

Οι κ.κ. Σεραφείμ (Καστοριάς) και Δαμασκηνός (Διδυμοτειχου) στην επιστολή που απευθύνουν προς τον Τούρκο πρόεδρο, γράφουν:

Προς 
Τον Εξοχωτατον 
Πρόεδρον της Τουρκικής Δημοκρατίας
κ. Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογαν

Εξοχωτατε κυριε Προεδρε

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες του Αγίου Πάσχα, της μεγαλύτερης θρησκευτικής γιορτής των Χριστιανών, ως πνευματικοί οδηγοί των δυο στρατιωτικών , που από 1ης Μαρτίου ε.ε. κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, Αγγέλου Μητρετώδη, από την Καστοριά και Δημητρίου Κούκλατζη από την Ορεστιάδα, για καθαρά ανθρωπιστικούς και θρησκευτικούς λόγους ζητούμε την παρέμβαση Σας για την αποφυλάκιση τους και την επιστροφή τους στα σπίτια τους και τις οικογένειες τους, προκειμένου να γιορτάσουν μαζί με τους δικούς τους τις άγιες αυτές μέρες.
Προβαίνουμε σ αυτήν την πρωτοβουλία με την πεποίθηση και την βεβαιότητα ότι ο σεβασμός στην πίστη του άλλου είναι μια πανανθρώπινη αξία, την οποία εμείς ως υπεύθυνοι ταγοί της πολιτικής και της θρησκείας οφείλουμε να υπηρετήσουμε.

ο Καστορίας ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

Την ίδια ώρα βέβαια, που “έφευγε” αυτή η επιστολή, ο Εισαγγελέας της Αδριανούπολης απαντούσε αρνητικά στο αίτημα αποφυλάκισης των δικηγόρων των δύο νεαρών. Οι διορισμένοι από το ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης δικηγόροι, κατέθεσαν σήμερα αίτημα αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών και συνέχισης της κράτησης τους με κατ’ οίκον περιορισμό, πλην όμως αυτό δεν έγινε δεκτό. Σύμφωνα με κάποιες πηγές η αρνητική απάντηση του Εισαγγελέα σχετίζεται με το ότι δεν υπάρχει μόνιμος τόπος διαμονής των δύο στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, σύμφωνα με κάποιες άλλες η αρνητική του θέση έχει να κάνει με το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε και ποια τύχη θα έχει η κίνηση των Μητροπολιτών και αν το αίτημά τους θα βρει ανταπόκριση.