Στη Βάρνα της Βουλγαρίας γράφεται σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στις Ευρω – Τουρκικές σχέσεις

Στη Βάρνα της Βουλγαρίας είναι στραμμένο το βλέμμα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης σήμερα Δευτέρα 26 Μαρτίου, μιας και εκεί διοργανώνεται η Ευρω-Τουρκική Σύνοδος, υπό το άχθος όμως της ανάρμοστης συμπεριφοράς που επιδεικνύει η Τουρκία σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που άπτονται των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελληνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, μέχρι τις απειλές κατά της Κύπρου για το φυσικό αέριο η Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να καταστεί χώρα non grata στην Ένωση των 28.

Τα δημοσιεύματα τόσο του ελληνικού, όσο και του διεθνούς τύπου (και του τουρκικού συμπεριλαμβανομένου) κάνουν λόγο τις τελευταίες ημέρες για μία “δύσκολη” Σύνοδο, καθώς ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν και το επιτελείο του, θα έχουν απέναντί τους, ενοχλημένους Ευρωπαίους και αυτό μάλλον είναι πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, ο Τούρκος Πρόεδρος, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι έχει υποπέσει σε δυσμένεια από πλευράς Ευρωπαίων, φρόντισε ήδη να ανεβάσει τους τόνους, προφανώς για να μπορεί  να δικαιολογηθεί έναντι των “υπηκόων” του, εφόσον γυρίσει από τη Βάρνα με άδειο καλάθι.

Το βασικό ζητούμενο του Ερντογάν είναι τα υπεσχεθέντα 3 εκ ευρώ από την Ε.Ε. προς τη χώρα του για τη διαχέιριση της προσφυγικής κρίσης καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας προς ευρωπαϊκό προορισμό. Αυτά, τουλάχιστον, ειναι τα “φανερά” ζητήματα της ατζέντας του, αν και ολοι γνωρίζουν ότι στις “πίσω” σελίδες της, ο Τούρκος πρόεδρος έχει υποσημείωσει την επιθυμία του για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου καθώς και τη συναίνεση ή/και συνεργασία των Ευρωπαίων στις πολεμικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Τουρκίας, “για την πάταξη της τρομοκρατίας” (βλ. Αφρίν και Ιράκ).

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους, δηλώνουν σφόδρα ενοχλημένοι από τη στάση της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό και της χρεώνουν “ασέβεια” ως προς τα ανατολικά σύνορα της γηραιας ηπείρου, δηλαδή του καταλογίζουν ότι δεν σέβεται τη γειτονία με την Ελλαδα.

Άλλωστε, μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, οι 28 παρείχαν στον Αλέξη Τσίπρα τη δέσμευση ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια των βορειοανατολικών συνόρων της Ε.Ε. εναντι οποιουδήποτε τα επιβουλεύεται καθώς και ότι θα εγείρουν το θέμα των “2” στη Σύνοδο της Βάρνας.

Οψόμεθα.