Τα αγάλματα – πρόσφυγες της Ραιδεστού έφτασαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης

Ανοιχτή στο κοινό και επισκέψιμη δωρεάν είναι πλέον η πρώτη περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αλεξανδρούπολης, με τον τίτλο “Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη | Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς”.

Η έκθεση ταξίδεψε από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και θα παραμείνει στην Αλεξανδρούπολη για τουλάχιστον έναν χρόνο, αν και ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, σκοπεύει να αιτηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και το ΑΜΘ, την μόνιμη παραμονή τους μιας και όπως είπε κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων, “ευρισκόμενες στην Αλεξανδρούπολη, οι αρχαιότητες αυτές βρίσκονται το δυνατόν εγγύτερα στην πατρίδα τους, που είναι η Ανατολική Θράκη”.

Η έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά αρχαιοτήτων από τη βόρεια Προποντίδα του 4ου αιώνα π.Χ. και ήρθαν στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Ανταλλαγής των Πληθυσμών που ειχαν εγκατασταθεί στη Νέα Ραιδεστό της Θεσσαλονίκης το 1922. Η συλλογή τους οφείλεται στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ραιδεστού που είχε ιδρυθεί στην ομώνυμη πόλη της Ανατολικής Θράκης το 1871 και είχε καταφέρει να τα αποκτήσει είτε μέσω αγορών, είτε μέσω δωρεών, όπως εξήγησε μεταξύ άλλων η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης κα Δόμνα Τερζοπούλου, ξεναγώντας στην έκθεση την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που κήρυξε και την επίσημη έναρξη της, ευρισκόμενη στην Αλεξανδρούπολη γι’ αυτόν το σκοπό.

Στον σύντομο χαιρετισμό της, η κα Κονιόρδου χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες αρχαιότητες ως “αρχαία εικονίσματα” εξάροντας την πρωτοβουλία εκείνων των προσφύγων του 1922 να τα μεταφέρουν μαζί τους στην Ελλάδα, παρά τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονταν οι ίδιοι βιώνοντας τον ξεριζωμό.

Τη σημασία των αρχαιοτήτων αυτών για τους πρόσφυγες που τις είχαν φέρει μαζί τους είχαν εξάρει νωρίτερα και η νυν και η πρώην Διευθύντριες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Στεφανή και Πολυξένη Αδάμ-Βελένη αντίστοιχα. Η πληροφορία για το πώς ακριβώς έφτασαν στην Ελλάδα οι αρχαιότητες αυτές παραμένει υπό διερεύνηση, ωστόσο εικάζεται ότι είχαν έρθει με κάποιο από τα καράβια που είχαν ξεκινήσει γεμάτα πρόσφυγες από το λιμάνι της Ραιδεστού.

Την τελετή των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης – που σηματοδοτεί άτυπα και την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αλεξανδρούπολης- παρακολούθησαν πλήθος κόσμου και  η βραδιά έκλεισε με τη φωνή της υψίφωνου Νάντιας Μαλακόζη και τη Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης Μερόπη Κολλάρου στο πιάνο.

Μεγάλοι χορηγοί της έκθεσης είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, η Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου ΤΑΡ και η εταιρία Αγροτεχνολογίας “redestos”.